Koktajl z banana
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (700 ml)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Lód (100 g)
Przepis na koktajl z banana krok po kroku
Banana obierz ze skórki i umieść w dzbanku.
Dodaj kostki lodu, wlej mleko i wsyp kakao.
Zblenduj do powstania gładkiej masy.
Wlej do szklanek.
Więcej informacji na temat koktajlu z banana
Koktajl z banana to bardzo dobry pomysł na smaczny fit shake na bazie owoców. Prosty przepis przygotować można na bazie wody lub mleka. Zdrowy i dietetyczny napój podawać można na wiele różnych okazji. Przepis na koktajl z banana jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, banan, kakao, kostki lodu.
Jak zrobić koktajl z banana? Banana obierz ze skórki i umieść w dzbanku. Dodaj kostki lodu, wlej mleko i wsyp kakao. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Wlej do szklanek.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując koktajl z banana to smaczny dietetyczny shake dla całej rodziny. Najlepszy koktajl podać można na deser. Koktajl jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Koktajl z banana można przygotować także z dodatkiem mleka kokosowego lub wody. Ciekawym dodatkiem są owoce takie jak truskawki czy maliny. Można go przygotować także z dodatkiem warzyw takich jak jarmuż czy szpinak. Pyszny koktajl podać można także podczas spotkania ze znajomymi jako lekką przekąskę.
Alergeny w koktajlu z banana
Lista alergenów dla koktajlu z banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze koktajlu z banana
Koktajl z banana to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Banan zawiera naturalnie występujące cukry, które świetnie zastąpią biały cukier w naszej diecie. Koktajl jest niskokaloryczny i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.