Przepis na koktajl z awokado i banana krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
blender, szklanka

Awokado obierz i przełóż do blendera.

Wlej sok z cytryny i 100 ml wody.

Dodaj otręby i wszystko zblenduj.

Gotowy koktajl podawaj w szklance.

Koktajl z awokado i banana podany w eleganckiej szklance.
koktajl z awokado i banana
Koszt przygotowania dania
15.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
537 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
54

Koktajl z awokado i banana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koktajlu z awokado i banana

Koktajl z awokado i banana jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Całość jest pełna witamin i składników prozdrowotnych, a przy tym naprawdę smakuje wspaniale. Świetnie sprawdzi się na szybką przekąskę czy drugie śniadanie pełne smaku i zdrowych tłuszczów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl z awokado i banana, by był smaczny, sycący i miał odpowiednią konsystencję, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość powstaje bardzo gęsta i kremowa, dzięki awokado i bananowi. To koktajl, który, choć może nie wydawać się zbyt pyszny, jest naprawdę wspaniały. Słodycz banana idealnie komponuje się z maślanym smakiem awokado, dzięki czemu ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na koktajl z awokado i banana jest bardzo prosty i szybki, już w kilka minut można stworzyć to przepyszne cudo. To opcja idealna dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami, a także nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. To danie można zrobić bardzo szybko, w dodatku używa się do jego przygotowania tylko kilku produktów, które można łatwo zdobyć w każdym sklepie. To idealny pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. W takiej opcji będą świetnym słodzikiem, który zmieni smak całości i sprawi, że koktajl zniknie ze szklanki w ekspresowym czasie.

Ten napój jest niezwykle zdrowy, to dlatego, że składa się tylko z owoców. Choć banany mają wysoki indeks glikemiczny, równoważy go dodatek awokado, które więcej niż węglowodanów posiada tłuszczy. W dodatku są to niezwykle korzystne lipidy. Wpływają one pozytywnie na stan skóry, ale również na układ nerwowy czy krwionośny. W dodatku ten owoc to skarbnica witamin i związków prozdrowotnych. Dostarcza witamin A, E, C, K, a także te z grupy B. Zawiera również kwas foliowy, który jest szczególnie ważny w diecie kobiet ciężarnych. To również dobre źródło wapnia, żelaza, manganu, fosforu i miedzi. To dlatego ten owoc powinien gościć w menu jak najczęściej. Połączony z bananem tworzy pyszny koktajl bezalkoholowy. Jest tak smaczny, że na pewno sprawdzi się również dla dzieci. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a przy tym naprawdę wartościowe.

Wartości odżywcze koktajlu z awokado i banana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
122.24 kcal
537.84 kcal
Białko
2.79 g
12.26 g

Węglowodany w koktajlu z awokado i banana

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
18.42 g
81.04 g
Węglowodany przyswajalne
13.34 g
58.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.08 g
22.35 g
Sacharoza (cukier)
0.93 g
4.10 g
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej
Glukoza
2.06 g
9.04 g
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej
Fruktoza
1.92 g
8.46 g
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
6.82 g
30.03 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
6.80 g
Tłuszcze nienasycone
5.28 g
23.23 g
Tłuszcze jednonasycone
4.26 g
18.73 g
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
4.49 g

Witaminy w przepisie na koktajl z awokado i banana

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina B6
0.26 mg
1.14 mg
Witamina C
12.88 mg
56.67 mg
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.64 mg
Ryboflawina
0.31 mg
1.37 mg
Niacyna
0.93 mg
4.08 mg
Foliany
47.94 µg (mcg)
210.94 µg (mcg)
Beta karoten
34.85 µg (mcg)
153.35 µg (mcg)
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koktajl z awokado i banana

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
3.74 mg
16.44 mg
Potas
391.15 mg
1721.05 mg
Wapń
12.71 mg
55.91 mg
Fosfor
95.12 mg
418.52 mg
Magnez
43.09 mg
189.59 mg
Żelazo
0.81 mg
3.55 mg
Cynk
0.60 mg
2.63 mg
Miedź
0.14 mg
0.64 mg
Mangan
0.15 mg
0.68 mg
Brak danych dla: otręby owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z awokado i banana 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koktajlu z awokado i banana

Lista alergenów dla koktajlu z awokado i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • otręby owsiane

Cena przygotowania koktajlu z awokado i banana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Banan
120 g
1 szt
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Otręby owsiane
30 g
2 łyżki
2.80
Za 10,0 g
Liczba opakowań 3
8.40
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.20
Jak oceniasz przepis na koktajl z awokado i banana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób