Koktajl z awokado i banana
- Awokado - 1 sztuka (140 g)
- Banan - 1 szt (120 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Otręby owsiane - 2 łyżki (30 g)
Przepis na koktajl z awokado i banana krok po kroku
Awokado obierz i przełóż do blendera.
Wlej sok z cytryny i 100 ml wody.
Dodaj otręby i wszystko zblenduj.
Gotowy koktajl podawaj w szklance.
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl z mango
-
Koktajl z awokado
-
Zielony koktajl
-
Koktajl z buraka
-
Koktajl z pietruszki
-
Koktajl na śniadanie
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie warzywne
-
Koktajl z grejpfrutem
-
Koktajl z mlekiem kokosowym
-
Koktajl z malin
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl oczyszczający
-
Koktajle odchudzające
Więcej informacji na temat koktajlu z awokado i banana
Koktajl z awokado i banana jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Całość jest pełna witamin i składników prozdrowotnych, a przy tym naprawdę smakuje wspaniale. Świetnie sprawdzi się na szybką przekąskę czy drugie śniadanie pełne smaku i zdrowych tłuszczów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl z awokado i banana, by był smaczny, sycący i miał odpowiednią konsystencję, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość powstaje bardzo gęsta i kremowa, dzięki awokado i bananowi. To koktajl, który, choć może nie wydawać się zbyt pyszny, jest naprawdę wspaniały. Słodycz banana idealnie komponuje się z maślanym smakiem awokado, dzięki czemu ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na koktajl z awokado i banana jest bardzo prosty i szybki, już w kilka minut można stworzyć to przepyszne cudo. To opcja idealna dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami, a także nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. To danie można zrobić bardzo szybko, w dodatku używa się do jego przygotowania tylko kilku produktów, które można łatwo zdobyć w każdym sklepie. To idealny pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. W takiej opcji będą świetnym słodzikiem, który zmieni smak całości i sprawi, że koktajl zniknie ze szklanki w ekspresowym czasie.
Ten napój jest niezwykle zdrowy, to dlatego, że składa się tylko z owoców. Choć banany mają wysoki indeks glikemiczny, równoważy go dodatek awokado, które więcej niż węglowodanów posiada tłuszczy. W dodatku są to niezwykle korzystne lipidy. Wpływają one pozytywnie na stan skóry, ale również na układ nerwowy czy krwionośny. W dodatku ten owoc to skarbnica witamin i związków prozdrowotnych. Dostarcza witamin A, E, C, K, a także te z grupy B. Zawiera również kwas foliowy, który jest szczególnie ważny w diecie kobiet ciężarnych. To również dobre źródło wapnia, żelaza, manganu, fosforu i miedzi. To dlatego ten owoc powinien gościć w menu jak najczęściej. Połączony z bananem tworzy pyszny koktajl bezalkoholowy. Jest tak smaczny, że na pewno sprawdzi się również dla dzieci. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a przy tym naprawdę wartościowe.
Alergeny w koktajlu z awokado i banana
Lista alergenów dla koktajlu z awokado i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- otręby owsiane
Wartości odżywcze koktajlu z awokado i banana
To niezwykle zdrowy koktajl, który dostarcza mnóstwa witamin i zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.