Przepis na koktajl warzywno owocowy krok po kroku
- Pomarańcza 200 g 1 sztuka
- Banan 120 g 1 sztuka
- Szpinak 30 g 1 garść
- Nasiona chia 10 g 1 łyżka
Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Do blendera włóż pokrojone owoce i szpinak.
Wsyp nasiona chia i dodaj szklankę wody.
Zblenduj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

(liczba kalorii)
Koktajl warzywno owocowy - cechy przepisu
Więcej o koktajlu warzywno owocowy
Koktajl warzywno owocowy to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet na fit śniadanie.
Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na koktajl warzywno owocowy, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: pomarańcza, banan, szpinak, nasiona chia i woda, którą możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl będzie bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.
Dokładnie jak zrobić koktajl warzywno owocowy opisuję nieco niżej, możesz skorzystać z mojej propozycji lub postawić na swoje ulubione warzywa i owoce. Śmiało możesz też wykorzystać wskazówki, które opisałam nieco wyżej. Koktajl z dowolnymi owocami i warzywami będzie dobry, wypróbuj kilka i zdecyduj, który jest najlepszy.
Po kilku chwilach masz pyszny, zdrowy koktajl, który możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Wartości odżywcze koktajlu warzywno owocowy
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w koktajlu warzywno owocowy
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na koktajl warzywno owocowy
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na koktajl warzywno owocowy
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w koktajlu warzywno owocowy
Lista alergenów dla koktajlu warzywno owocowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl warzywno owocowy