Koktajl warzywno owocowy

Opublikowano: 06.06.2022 r., 22:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy napój z warzyw i owoców
Koktajl warzywno owocowy
Nie masz czasu lub pomysłu na śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia? Koniecznie poznaj mój przepis na koktajl warzywno owocowy.
Przygotowanie 15 min
141 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Pomarańcza - 1 sztuka (200 g)
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Szpinak - 1 garść (30 g)
  • Nasiona chia - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na koktajl warzywno owocowy krok po kroku

Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Do blendera włóż pokrojone owoce i szpinak.

Wsyp nasiona chia i dodaj szklankę wody.

Zblenduj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na koktajl warzywno owocowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat koktajlu warzywno owocowy

Koktajl warzywno owocowy to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.

Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet na fit śniadanie.

Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na koktajl warzywno owocowy, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: pomarańcza, banan, szpinak, nasiona chia i woda, którą możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.

Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.

Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.

Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl będzie bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.

Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.

Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.

Dokładnie jak zrobić koktajl warzywno owocowy opisuję nieco niżej, możesz skorzystać z mojej propozycji lub postawić na swoje ulubione warzywa i owoce. Śmiało możesz też wykorzystać wskazówki, które opisałam nieco wyżej. Koktajl z dowolnymi owocami i warzywami będzie dobry, wypróbuj kilka i zdecyduj, który jest najlepszy.

Po kilku chwilach masz pyszny, zdrowy koktajl, który możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Alergeny w koktajlu warzywno owocowy

Lista alergenów dla koktajlu warzywno owocowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl warzywno owocowy

Wartości odżywcze koktajlu warzywno owocowy

na 100g gotowej potrawy

Zamiast wody możesz użyć dowolnego rodzaju napoju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
70.64
141.28
Białko (g)
1.45
2.90
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.46
30.92
Węglowodany przyswajalne (g)
12.12
24.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.34
6.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.11
2.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
1.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.10
0.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
46.19
92.39
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.34
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
30.29
60.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.27
0.53
Niacyna (mg)
0.64
1.27
Foliany (µg (mcg))
33.64
67.28
Beta karoten (µg (mcg))
517.28
1034.56
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
7.36
14.72
Potas (mg)
271.03
542.06
Wapń (mg)
51.33
102.67
Fosfor (mg)
41.97
83.94
Magnez (mg)
30.44
60.89
Żelazo (mg)
0.58
1.15
Cynk (mg)
0.27
0.53
Miedź (mg)
0.09
0.17
Mangan (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu warzywno owocowy 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu warzywno owocowy

Koszt składników
14.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
200 g
1 sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Szpinak
30 g
1 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Nasiona chia
10 g
1 łyżka
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 10 g
Koszt składników
14.80