Koktajl truskawkowy z chia
- Truskawki (150 g)
- Jogurt skyr (75 g)
- Mleko 1,5% (150 ml)
- Nasiona chia (20 g)
Przepis na koktajl truskawkowy z chia krok po kroku
Do blendera włóż pokrojone truskawki, jogurt skyr, mleko i nasiona chia.
Całość zblenduj i przelej do szklanki.
-
Mango lassi
-
Koktajl z jarmużem
-
Milk shake
-
Koktajl ze szpinakiem
-
Koktajl sirt
-
Koktajl z jarmużu
-
Koktajl dietetyczny
-
Koktajl bananowy
-
Koktajl z selera naciowego
-
Koktajl owocowy
-
Koktajl z truskawek
-
Koktajl z mango
-
Shake bananowy
-
Koktajl z awokado
-
Koktajl z arbuza
-
Sok z jarmużu
-
Koktajl z kiwi
-
Zielony koktajl
-
Koktajle i shake
Więcej informacji na temat koktajlu truskawkowego z chia
Koktajl to świetne rozwiązanie na zdrowy i szybki posiłek. Szczególnie świetnie sprawdzi się w upalne dni oraz wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie i szukasz prostych rozwiązań.
Składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznego i odżywczego koktajlu to: truskawki, mleko, skyr naturalny i nasiona chia.
Jak przygotować koktajl?
Wystarczy, że zmiksujesz wszystkie składniki i gotowe!
Dowiedź się, jakie składniki odżywcze znajdują się w koktajlu z truskawkami i nasionami chia.
1. Truskawki to dobre źródło m.in witaminy C, folianów, magnezu, wapnia i potasu. Są niskokaloryczne, zawierają 33 kcal w 100 g, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej mogą spokojnie je spożywać. Poprzez zawartość błonnika pokarmowego dają uczucie sytości na dłużej. Warto wspomnieć, że truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG), dlatego dla osób chorujących na cukrzycę są bezpieczne.
2. Nasiona chia określane jako super żywność, charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Jedna łyżka nasion chia waży 10 g i zawiera 49 kcal, 1.7 g białka, 3.1 g tłuszczy, 0.8 g węglowodanów i 3.4 g błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie nasion chia wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz profil lipidowy.
3. Skyr naturalny to świetne źródło wapnia, magnezu i potasu oraz witamin B2, B3 i B12. W jednym opakowaniu (150 g) znajduje się 96 kcal, 18 g białka i 6.2 g węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy.
4. Mleko jest bardzo ważnym składnikiem, który zawiera wiele cennych minerałów m.in wapń i żelazo oraz witamin m.in A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Według zaleceń osoba dorosła powinna spożywać minimum 2 porcje mleka i produktów mlecznych.
Koktajl został zbilansowany tak, aby mógł być odpowiedni dla osób zarówno z insulinoopornością jak i cukrzycą. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a głównym składnikiem koktajlu są owoce niskocukrowe, czyli truskawki.
Alergeny w koktajlu truskawkowym z chia
Lista alergenów dla Koktajlu truskawkowego z chia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- jogurt skyr
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze koktajlu truskawkowego z chia
Truskawki można użyć świeże lub mrożone.
Energia i białka
(395g)
Węglowodany
(395g)
Tłuszcze
(395g)
Witaminy
(395g)
Składniki mineralne
(395g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.