Koktajl jagodowy
- Jagody - 1 szklanka (250 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1 szklanka (250 ml)
- Banan - 1 szt (120 g)
Przepis na koktajl jagodowy krok po kroku
Napój migdałowy przelej do blendera i dodaj opłukane jagody i obranego banana.
Całość zblenduj na gładką masę.
Płyn przelej do szklanek.
Więcej informacji na temat koktajlu jagodowego
Koktajl jagodowy jest świetną opcją dla miłośników zdrowych napojów. Smakuje obłędnie, a przy okazji dostarcza sporo witamin i składników mineralnych. Ma wspaniały smak głównie dzięki obecności banana, które nadaje koktajlowi sporej słodyczy. To napój, który idealnie ugasi pragnienie, a przy okazji dostarczy odrobinę białka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl jagodowy, by był niezwykle smaczny, ale również zdrowy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość można przygotować w kilka minut, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Nada się idealnie również dla początkujących kucharzy, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby robiące koktajl po raz pierwszy.
Przepis na koktajl jagodowy jest bardzo prosty, ale naprawdę smaczny. Do napoju dodaje się tylko 3 składników. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie. Choć najlepsze są do niego świeże jagody, to równie dobrze sprawdzą się także mrożone, które są dostępne w chłodniach przez cały rok. Jagody to niezwykle zdrowe owoce, o niskim indeksie glikemicznym, czy małej kaloryczności. Będą idealną opcją nawet w diecie osób z insulinoopornością. Są wspaniałym źródłem antyoksydantów, które chronią cały organizm przed działaniem szkodliwych substancji. Zabezpieczają organizm również przed nowotworami. To także wspaniałe źródło witaminy C, wspierającej układ odpornościowy. Działają ochronnie także na układ krążenia.
Ten koktajl charakteryzuje się niezwykłą słodkością, dlatego idealnie sprawdzi się również dla dzieci. O słodki smak dba banan, który jest dobrym źródłem magnezu i potasu. W wersji dla dzieci warto wybierać te nieco przejrzałe banany, które charakteryzują się największą słodyczą. Dla osób, które potrzebują bardziej fit wersji sprawdzą się banany zielone, które mają znacznie większą ilość błonnika.
Ten koktajl to dobry pomysł na posiłek dla wegan, można wzbogacić go również o dodatek płatków owsianych, które sprawią, że całość będzie bardziej sycąca. To pyszny koktajl, pełen smaku. Ten smaczny napój można również zrobić z mlekiem. W takiej wersji jest bardzo dietetyczny, dlatego będzie najlepszy dla osób odchudzających się.
Alergeny w koktajlu jagodowym
Lista alergenów dla koktajlu jagodowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
Wartości odżywcze koktajlu jagodowego
To bardzo zdrowy koktajl, który dostarcza wielu witamin.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.