Koktajl jabłkowy

Opublikowano: 09.02.2024 r., 10:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanki z koktajlem jabłkowym.
Koktajl jabłkowy
Koktajl jabłkowy to świetny pomysł na smaczną, szybką i niezwykle odżywczą przekąskę. To koktajl, który sprawdzi się na drugie śniadanie lub smaczny podwieczorek.
Przygotowanie 10 min
330 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jabłko (180 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Płatki owsiane (30 g)
  • Siemię lniane (całe) (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na koktajl jabłkowy krok po kroku

Jabłko obierz i pokrój na połówki. Usuń rdzeń i pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć jabłko, płatki i siemię do ​ blendera.

Dodaj mleko.

Zblenduj koktajl na gładko.

Jak oceniasz przepis na koktajl jabłkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat koktajlu jabłkowego

Koktajl jabłkowy to świetny pomysł na smaczną, szybką i niezwykle odżywczą przekąskę. To koktajl, który sprawdzi się na drugie śniadanie lub smaczny podwieczorek.

Przepis na koktajl jabłkowy to dobry pomysł na posiłek dla wszystkich osób, które nie mają zbyt dużo czasu. Smakuje fantastycznie, jak z najlepszej restauracji, choć robiony jest samodzielnie w domu. Domowy koktajl jabłkowy to całe bogactwo witamin i błonnika. Idealny dla zdrowych jelit. Całość jest prosta, ale bardzo wartościowa. To dlatego, że główne składniki to owoce, ale także nabiał. Dzięki temu ten koktajl nie tylko dostarcza witamin i błonnika, ale także białka. Pozwala na wspaniałe zaczęcie dnia. Jabłka, które stanowią jego bazę, to owoce niezwykle popularne, które wspaniale sprawdzają się we wszelkich sokach, czy napojach, ze względu na swój smak i konsystencję. W tym napoju grają pierwsze skrzypce i dbają o dostarczenie sporych ilości antyoksydantów, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale również utrzymują organizm w zdrowiu. Do tego koktajlu dodaje się mleka, jednak można je również zamienić na nabiał roślinny, najlepiej sojowy, który dostarcza podobnych ilości białka. To koktajl, który zachwyca słodyczą, a także delikatnym smakiem mleka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl jabłkowy, by był szybki, tani i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ten koktajl zrobisz z jabłek i mleka. To wspaniały wybór dla wszystkich osób, które zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. To dlatego, że jest bardzo odżywczy, a przy okazji prosty w przygotowaniu. Charakteryzuje się też niezwykle fantastycznym smakiem, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To świetna opcja na przekąskę, ale również lekki posiłek, który nie obciąża zanadto układu trawiennego. Można go stworzyć w kilka chwil. Do przygotowania wcale nie potrzeba dużej ilości kuchennego sprzętu, jednak przyda się dobrej jakości blender lub robot kuchenny, które umożliwią odpowiednią obróbkę i wspaniałą konsystencję tego soku.

Alergeny w koktajlu jabłkowym

Lista alergenów dla koktajlu jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze koktajlu jabłkowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i błonnika, więc sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
95.68
330.10
Białko (g)
3.10
10.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
15.87
54.75
Węglowodany przyswajalne (g)
12.89
44.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
10.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
2.55
8.79
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
6.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
1.86
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.90
10.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
31.64
109.15
Witamina B6 (mg)
0.07
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.69
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.07
103.75
Tiamina (mg)
0.12
0.41
Ryboflawina (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.44
Foliany (µg (mcg))
7.59
26.20
Beta karoten (µg (mcg))
14.13
48.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
15.70
54.15
Potas (mg)
164.83
568.65
Wapń (mg)
60.70
209.40
Fosfor (mg)
96.80
333.95
Magnez (mg)
30.32
104.60
Żelazo (mg)
0.60
2.08
Cynk (mg)
0.62
2.13
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: siemię lniane (całe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu jabłkowego 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu jabłkowego

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Płatki owsiane
30 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Siemię lniane (całe)
10 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Koszt składników
10.00