Koktajl dietetyczny
- Jagody (250 g)
- Marchewka (45 g)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (250 ml)
- Banan (60 g)
Przepis na koktajl dietetyczny krok po kroku
Napój migdałowy przelej do blendera i dodaj opłukane jagody i obranego banana.
Dodaj obraną marchewkę.
Całość zblenduj na gładką masę.
Płyn przelej do szklanek.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat koktajlu dietetycznego
Koktajl dietetyczny to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. W tym napoju znajdziesz całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów.
Przepis na koktajl dietetyczny to doskonały pomysł na dodatek do zdrowej diety. Jest pyszny i jednocześnie dobry dla zdrowia. Całość można przygotować w kilka minut, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy pracochłonnymi przepisami. Nada się idealnie również dla początkujących kucharzy, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby robiące koktajl po raz pierwszy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl dietetyczny, by był fit, a przy okazji smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej lodówce. Choć to koktajl warzywny i owocowy, możesz dowolnie modyfikować dodatki, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję. To najlepszy wybór na diecie redukcyjnej. Ma wspaniały smak głównie dzięki obecności banana, który nadaje koktajlowi sporej słodyczy. To napój, który idealnie ugasi pragnienie, a przy okazji dostarczy odrobinę białka. Do napoju dodaje się tylko kilka składników. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie. Choć najlepsze są do niego świeże jagody, to równie dobrze sprawdzą się także mrożone, które są dostępne w chłodniach przez cały rok. Jagody to niezwykle zdrowe owoce, o niskim indeksie glikemicznym, czy małej kaloryczności. Będą idealną opcją nawet w diecie osób z insulinoopornością. Są wspaniałym źródłem antyoksydantów, które chronią cały organizm przed działaniem szkodliwych substancji. Zabezpieczają organizm również przed nowotworami. To także wspaniałe źródło witaminy C, wspierającej układ odpornościowy. Działają ochronnie także na układ krążenia. W wersji dla dzieci warto wybierać te nieco przejrzałe banany, które charakteryzują się największą słodyczą. Dla osób, które potrzebują bardziej fit wersji, sprawdzą się banany zielone, które mają znacznie większą ilość błonnika. Będzie wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha owocowe napoje. Może być wspaniałą przekąską, ale również lekkim posiłkiem.
Alergeny w koktajlu dietetycznym
Lista alergenów dla koktajlu dietetycznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
Wartości odżywcze koktajlu dietetycznego
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(303g)
Węglowodany
(303g)
Tłuszcze
(303g)
Witaminy
(303g)
Składniki mineralne
(303g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.