Kokosanki z mąki kokosowej
- Masło (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Mąka kokosowa (130 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (110 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na kokosanki z mąki kokosowej krok po kroku
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na jednolitą masę. Masło warto pokroić wcześniej w kostkę.
Masę na kokosanki wstaw do lodówki na godzinę.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z masy na kokosanki zrób kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je.
Układaj na blaszce w odstępach.
Piecz 10 minut lub do zarumienienia.
Studź od razu po upieczeniu na kratce.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek z mąki kokosowej
Najlepsze kruche ciastka z wiórkami kokosowymi to kokosanki z mąki kokosowej. Są pysznym pomysłem na szybki i bardzo prosty do zrobienia deser. Przepis na kokosanki z mąki kokosowej przypomina kruche ciasteczka. Ciastka po upieczeniu są chrupiące. Mają bardzo kokosowy aromat, więc są najlepsze dla tych, którzy uwielbiają kokosowe smaki. Chcesz zobaczyć jak zrobić kokosanki z mąki kokosowej? Sprawdź i przygotuj je do kawy. Możesz je ze sobą zabrać na wynos i mieć na pyszne, drugie śniadanie na słodko.
Kokosanki z mąki kokosowej to dobry pomysł na deser, jeśli uwielbiasz kruche ciastka oraz kokos. Mają także fajny, lekko maślany posmak, który dobrze wpływa na wrażenia smakowe. Przepis na kokosanki z mąki kokosowej zawiera wiórki kokosowe, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, cukier, jajko i masło. Te ciasteczka są pyszne, mocno kokosowe i idealne na chrupiącą, słodką przekąskę. Są dobre, gdy chcesz mieć domowy wypiek.
Ciasteczka mają dużo kilokalorii. Na korzyść przemawia jednak fakt, że mąka kokosowa to doskonałe źródło błonnika. Zawiera go bardzo dużą ilość. Ponadto kokos obfituje w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A oraz E). Zawiera także między innymi cynk, magnez i potas. Z tego względu, kokos jest świetny, jeżeli chcesz dbać o swoje włosy, skórę i paznokcie od środka. Jedząc kokosy, uzupełniasz te cenne składniki i poprawiasz swój wygląd. Jeżeli nie chcesz używać cukru, dobry pomysł na jego zastąpienie to użycie erytrytolu. Sprawdzi się także ksylitol.
Jak zrobić kokosanki z mąki kokosowej? Przygotowanie tych pysznych ciastek z wiórkami kokosowymi przypomina proces robienia ciasta kruchego. Najlepiej by było do przepisu na kokosanki z mąki kokosowej mieć masło wyjęte bezpośrednio z lodówki. Powinno być zimne, ponieważ wtedy ciastka będą kruche. Masło dobrze jest pokroić. Pokrojone masło będzie dobre do zagniatania ciasta (mniejsze kawałki szybciej się połączą z masą). Dłoniami zagnieć wszystkie składniki ciasta. Jak otrzymasz jednolitą masę, zabezpiecz ją i wstaw do lodówki. Najlepiej by było, gdyby ciasto na kokosanki z mąki kokosowej odstało w lodówce godzinę. Po tym czasie rozgrzej piekarnik i na blaszce połóż papier do pieczenia. Masę na ciasteczka wyjmij z lodówki i rób kuleczki. Je następnie lekko spłaszcz, by ciastka były bardziej płaskie. Układaj kokosanki na blaszce, zachowując odstępy. Piecz ciastka do zarumienienia.
Jak zrobisz kokosanki z mąki kokosowej, od razu po upieczeniu studź je na kratce. Przez to ciastka będą naprawdę kruche po ostygnięciu.
Alergeny w kokosankach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla kokosanek z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze kokosanek z mąki kokosowej
Kokosanki są wysokokaloryczne i dostarczają dużą ilość tłuszczu. Wiórki kokosowe są bogatym źródłem witaminy E oraz A. Znajduje się w nich m.in. cynk, potas i magnez. Przepis zawiera cukier stołowy, więc indeks glikemiczny deseru jest średni.
Energia i białka
(41g)
Węglowodany
(41g)
Tłuszcze
(41g)
Witaminy
(41g)
Składniki mineralne
(41g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.