Kokosanki w czekoladzie
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 niepełna szklanka (220 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
Przepis na kokosanki w czekoladzie krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wlej mleko skondensowane, dodaj do niego cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj.
W suchej misce umieść białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.
Do masy z wiórków kokosowych dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia umieść porcję kokosanek o kształcie orzecha włoskiego (zachowaj odstępy między kokosankami).
Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia na kratce.
Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść ją w kąpieli wodnej.
Spody wystudzony kokosanek zanurz w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Wierzch kokosanek polej pozostałą czekoladą.
Kokosanki pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek w czekoladzie
Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na przekąskę. Pyszne ciasta z wiórkami kokosowymi stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na kokosanki w czekoladzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciastek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, białka jaj, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, cukier wanilinowy, czekolada gorzka oraz sól.
A jak zrobić kokosanki w czekoladzie? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko skondensowane, dodaj do niego cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj. W suchej misce umieść białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Do masy z wiórków kokosowych dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia umieść porcję kokosanek o kształcie orzecha włoskiego (zachowaj odstępy między kokosankami). Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia na kratce. Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Spody wystudzony kokosanek zanurz w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Wierzch kokosanek polej pozostałą czekoladą.
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Podsumowując: smaczne kokosanki w czekoladzie posypane wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kokosankach w czekoladzie
Lista alergenów dla kokosanek w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze kokosanek w czekoladzie
Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania deserów.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.