Kokosanki fit
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Erytrytol - 5 łyżek (75 g)
Przepis na kokosanki fit krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Spryskaj też olejem w spray lub natłuść olejem.
Wiórki wymieszaj z erytrytolem.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dobre ubicie białek jest ważne.
Do ubitych białek powoli wsypuj wiórki z erytrytolem i mieszaj wszystko łyżką bardzo delikatnie.
Gdy masa będzie gotowa, zacznij formować kulki (na wielkość orzecha włoskiego) i układaj w odstępach na blaszce. Można zwilżyć dłonie wodą, by lepiej się formowało ciasteczka.
Wstaw kokosanki do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Kokosanki czekoladowe
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek fit
Te kokosanki fit są bez mąki i bez cukru. To dobry, pyszny, sprawdzony przepis na zdrowe ciastka najlepsze na diecie. Robi się je błyskawicznie. Kokosanki fit są smaczne, pełne białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli się odchudzasz i potrzebujesz zdrowych deserów bez cukru, ten przepis na fit kokosanki jest idealny. Ciastka są dobre, gdy nie używasz w swojej kuchni cukru stołowego. Słodzone są erytrytolem, który nie podnosi indeksu glikemicznego i dodatkowo nie zawiera kilokalorii. Zobacz, jak zrobić fit kokosanki.
Nie wiesz, co zrobić z wiórkami kokosowymi? Pyszne kokosanki fit są ciastkami, które są bardzo proste w przygotowaniu. Ten sprawdzony przepis jest bez cukru i bez mąki. Są bardzo kokosowe, więc to najlepszy pomysł na zdrowe, smaczne ciasteczka dla wielbicieli tego orzecha. Przepis na fit kokosanki składa się z wiórków kokosowych, białek jajka, soli oraz erytrytolu. Zrobienie tych smacznych ciastek bez cukru jest więc mega proste i szybkie, dlatego to dobry pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości wiórków kokosowych albo białek jaj. Kokosanki fit są puszyste i delikatne, a do tego lekko chrupią.
Jak zrobisz fit kokosanki, uzyskasz niskowęglowodanowy deser. Świetny dla osób na diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Wiórki kokosowe obfitują w cenne dla urody witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E). Dostarczają także między innymi wapń, cynk, magnez, potas i fosfor. Należy pamiętać, że wiórki kokosowe są pyszne, ale wysokokaloryczne. Ze względu na erytrytol zaleca się umiarkowaną ilość, jeśli nigdy go nie jadłeś. Słodzik ten może powodować rozwolnienie (jeżeli zje się go za dużą ilość).
Jak zrobić fit kokosanki? Na początku rozgrzej piekarnik. Przygotuj też blaszkę – połóż papier do pieczenia i natłuść. Dobre będzie spryskanie papieru olejem w sprayu. Można też po prostu posmarować olejem. Dzięki temu ciastka nie będą przywierały. W tym sprawdzonym przepisie najważniejszą rzeczą jest dobre ubicie białek jajka. One powinny być całkowicie sztywne. Przez to ciastka zyskają objętość, będą puszyste i lekkie. Do ubitych białek wsypuj powoli erytrytol wymieszany z wiórkami kokosowymi. Całość mieszaj delikatnie łyżką. Gdy masa będzie już jednolita, zacznij formować kulki. Można to robić rękami albo na przykład łyżką. Jeżeli używasz dłoni, najlepsze będzie ich wcześniejsze zmoczenie w wodzie. Masa będzie się lepiej formowała. Kulki na kokosanki fit układaj na blaszce w odstępach i piecz w piekarniku.
*Do przepisu na fit kokosanki można dodać ksylitol zamiast erytrytolu.
Alergeny w kokosankach fit
Lista alergenów dla kokosanek fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze kokosanek fit
Wiórki kokosowe są bogate w wiele składników mineralnych oraz oczywiście witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wspaniale wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry. Są jednak wysokokaloryczne. Białka jaj dostarczą białko. Brak cukru oraz jest dobrą informacją dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność oraz ograniczających węglowodany. Wartości zdrowotne zdecydowanie idą na korzyść względem kaloryczności.
Energia i białka
(44g)
Węglowodany
(44g)
Tłuszcze
(44g)
Składniki mineralne
(44g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.