Kokosanki czekoladowe
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (160 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (80 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (400 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 szt (250 ml)
Przepis na kokosanki czekoladowe krok po kroku
Do miski wbij jajka, wlej olej i dodaj cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij razem mikserem na średnich obrotach. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dolej 50 ml wody i kontynuuj ubijanie.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
W rondelku rozpuść czekoladę i dodaj do niej śmietankę. Całość podgrzej przez chwilę, by składniki się zmieszały.
Upieczone ciasto pokrój na małe kwadraciki.
Mocz je w rozpuszczonej czekoladzie i obsyp wiórkami kokosowymi.
-
Kokosanki
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciastka kokosowe
-
Kokosanki z białek
-
Kuleczki kokosowe
-
Kulki rafaello
-
Muffinki kokosowe
-
Kokosanki fit
-
Kokosanki w czekoladzie
-
Rafaello bez pieczenia
-
Keto kokosanki
-
Kokosanki thermomix
-
Deser rafaello
-
Kokosanki z mąki kokosowej
-
Kokosanki bezglutenowe
-
Kokosanki bez cukru
-
Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek czekoladowych
Kokosanki czekoladowe to przepis na niezwykle popularne ciastka, które zachwycają swoją prostotą i łatwością przygotowania. To deser bardzo łatwy, a naprawdę smaczny. Można go zrobić z kilku podstawowych produktów, które są bardzo łatwo dostępne, a przy tym tanie. Te słodkości na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kokosa.
Przepis na kokosanki czekoladowe jest niezwykle łatwy, dlatego na pewno poradzą sobie z nim wszystkie osoby, które zapragną przetestować ich smak. Całość można zrobić w ekspresowym tempie, co ma niebywałe znaczenie, zwłaszcza w przypadku przygotowywania ich na różnego rodzaju uroczystości. Te ciastka, choć bardzo proste mają fantastyczny smak i wspaniałą fakturę. Puszysty biszkopt, oblany gorzką czekoladą i skąpany w wiórkach kokosowych jest idealnym kandydatem do tytułu deseru idealnego. Najlepsze w tych ciastkach jest to, że są naprawdę szybkie.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić kokosanki czekoladowe, które będą smakowały naprawdę obłędnie, a przy tym ich wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzą z niego smaczne ciastka, które choć proste, prezentują się naprawdę efektownie. To za sprawą czekoladowej polewy, która wspaniale kontrastuje z białymi wiórkami kokosowymi.
Te ciastka moczone w czekoladzie są najlepszą opcją na imprezy czy przyjęcia. Ze względu na użycie gorzkiej czekolady nie są zbyt słodkie czy mdłe. Sprawdzają się doskonale również ze względu na wspaniałe wnętrze, które robi się z ciasta biszkoptowego. To z przepisu bardzo mocno rośnie, dzięki czemu słodycze są miękkie jak gąbka i bardzo puszyste. Te ciastka z czekoladową polewą smakują również najmłodszym domownikom ze względu na dużą łagodność i delikatność kompozycji.
To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje, dlatego warto z niego skorzystać i przetestować te wspaniałe ciastka. To idealna alternatywa dla słodkości sklepowych z dużo lepszym składem i smakiem. Takie słodycze zawierają mniej cukru i są wolne od konserwantów, dzięki czemu nie zaszkodzą nawet bardzo zdrowej diecie.
Alergeny w kokosankach czekoladowych
Lista alergenów dla kokosanek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze kokosanek czekoladowych
Ten deser, jak wszystkie słodkości, nie powinien gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.