Kogel mogel

Opublikowano: 31.08.2021 r., 22:37 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kogel mogel w szerokim kubku
Kogel mogel
Kogel-mogel jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczą dwa składniki, aby wykonać ten deser, ale można dodać też różne dodatki. Sprawdź, jak zrobić kogel mogel!
Przygotowanie 5 min
270 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Żółtko jajka - rozmiar M (5 szt.)
  • Cukier - 3 łyżki (36 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, miseczka, kubki

Przepis na kogel-mogel krok po kroku

Dobrze sparz jajka wrzątkiem.

Oddziel białka od żółtek.

Do żółte dodaj cukier i zmiksuj je na jednolitą, jasnożółtą masę.

Powstałą masę rozlej do dwóch kubków.

Jak oceniasz przepis na kogel-mogel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kogla-mogla

Kogel mogel to deser, który jest bardzo znany. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki. Jest to ekspresowa przekąska – można ją przygotować w zaledwie kilka minut. Istnieją również różne wariacje tego deseru. Warto je wypróbować, bo każdy kogel-mogel jest równie pyszny, jak ten tradycyjny!

Jak zrobić kogel mogel? Klasyczny kogel-mogel składa się z żółtek jajek (kurzych) i cukru białego (może być ten drobny). Wystarczy połączyć ze sobą te dwa składniki. Można to zrobić za pomocą miksera, ale deser wyjdzie dobry również przy użyciu samej łyżki. Trzeba bardzo energicznie mieszać, aż cały cukier się rozpuści. Jak sprawdzić, czy deser jest już dobry? Wystarczy rozetrzeć masę między palcami. Jeśli nie wyczuwa się drobinek cukru, kogel-mogel jest już gotowy. Warto wybierać jajka ze sprawdzonego źródła i wcześniej należy je bardzo dobrze sparzyć wrzątkiem.

Przepis na kogel mogel możesz zmodyfikować. Zamiast cukru białego możesz dodać cukier trzcinowy lub wypróbować cukier puder. Odpowiednim zamiennikiem będzie także erytrytol. Ilość słodzika jest uzależniona od tego, jak bardzo słodki chcemy zrobić kogel-mogel. Jeśli lubisz słodsze desery, należy dodać nieco więcej cukru.

Smak urozmaicą także inne dodatki. Ciekawe będą orzechy. Należy je posiekać i przyprażyć na patelni, a potem posypać nimi ukręcony kogel-mogel. Zamiast orzechów można zdecydować się na jakieś nasiona (np. pestki słonecznika). Ciekawą opcją są jeszcze aromaty lub przyprawy. Na rynku dostępne są różne olejki (m.in. waniliowy, migdałowy, cytrynowy), ale można też dodać cynamon. Takie dodatki dodadzą nietuzinkowego smaku i wyrazu w bardzo prosty sposób, a nasz deser wciąż będzie przygotowany ekspresowo.

Dobry będzie także kogel-mogel z pianką z białek. Można ją wmieszać delikatnie w masę lub przygotować osobną warstwę, którą umieści się na górze deseru. Można ją dodatkowo posypać startą mleczną czekoladą. Z kolei, jeśli do jajek i cukru dodamy kakao, uzyskamy czekoladowy smak. Taki deser również można zrobić z orzechami.

Alergeny w koglu-moglu

Lista alergenów dla kogla-mogla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kogla-mogla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
338.68
270.94
Białko (g)
11.66
9.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
29.00
23.20
Węglowodany przyswajalne (g)
29.00
23.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
19.60
15.68
Tłuszcze nasycone (g)
7.88
6.30
Tłuszcze nienasycone (g)
11.72
9.38
Cholesterol (mg)
797.79
638.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
280.15
224.12
Witamina B6 (mg)
0.26
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
1.43
1.15
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
3.97
3.18
Witamina E (mg)
1.90
1.52
Retinol (µg (mcg))
272.79
218.24
Tiamina (mg)
0.13
0.11
Ryboflawina (mg)
0.40
0.32
Niacyna (mg)
0.01
0.01
Foliany (µg (mcg))
107.35
85.88
Beta karoten (µg (mcg))
64.71
51.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
35.56
28.45
Potas (mg)
80.68
64.54
Wapń (mg)
95.12
76.09
Fosfor (mg)
286.76
229.41
Magnez (mg)
3.68
2.94
Żelazo (mg)
2.02
1.62
Cynk (mg)
1.69
1.36
Miedź (mg)
0.06
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kogla-mogla 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kogla-mogla

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
5 szt.
rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Koszt składników
8.50