Kofty z grilla
- Mięso mielone wołowe (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na kofty z grilla krok po kroku
Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj mięso mielone i przyprawy. Odstaw mięso do lodówki na około godzinę.
Całość wymieszaj i uformuj podłużne kotlety niezbyt grube.
Nadziej je na patyk od szaszłyków i grilluj na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Więcej informacji na temat kofty z grilla
Kofty z grilla, czyli nic innego jak mięso mielone na patyku. Popularne danie kuchni bliskowschodniej, które zyskuje na popularności już od kilku lat. Koniecznie poznaj mój przepis na kofty z grilla. Będzie to idealny pomysł na posiłek. Poznaj mój przepis i przygotuj szybkie i pyszne kofty z mięsa mielonego na obiad.
Przygotuj podstawowe składniki takie jak: mięso mielone, ja wykorzystałam wołowe, cebula, czosnek, olej rzepakowy i wyraziste przyprawy.
Zatem jak zrobić kofty z grilla?
W pierwszej kolejności drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj mięso i przyprawy, całość odłóż do lodówki na minimum godzinę czasu.
Całość wymieszaj i uformuj podłużne kotlety, a następnie nabij je na patyki od szaszłyków.
Usmaż na patelni grillowej z niewielką ilością oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Smaż kotlety mielone do uzyskania charakterystycznej brązowej barwy, po około 15 minutach będą dobre do spożycia.
Jeśli chcesz, aby potrawa była nieco delikatniejsza postaw na chude mięso takie jak drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Skoro już wiesz, jak zrobić smaczne mielone pozostaje kwestia dodatków. Idealnym rozwiązaniem będzie delikatne puree ziemniaczane lub ziemniaki w postaci domowych frytek. Taka wersja będzie dobrym rozwiązaniem na obiad z dziećmi, pamiętaj aby postawić na frytki domowe. Nie zajmie Ci to dużo czasu, a będziesz mieć pewność, co podajesz swoim dzieciom. Dodatkowo nie zapominaj o porcji świeżych warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych. Postaw na domowy sos do mięsa. Szybko przygotujesz go z jogurtu naturalnego i czosnku lub koperku. Wystarczy, że drobno posiekasz te charakterystyczne dodatki i wymieszasz.
Skoro już znasz mój prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj dobre kofty.
Alergeny w kofty z grilla
Lista alergenów dla kofty z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kofty z grilla
Wartości odżywcze kofty z grilla
Mój dzisiejszy przepis powstał z wołowiny, możesz ją jednak zamienić na dowolny rodzaj mięsa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.