Kofty wołowe
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na kofty wołowe krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz po pół łyżeczki przypraw.
Składniki dokładnie wymieszaj, miskę zawiń folią spożywczą i pozostaw na godzinę w lodowce.
Po tym czasie z mięsa uformuj kluki, nadziej je na patyczki do szaszłyków i rozpłaszcz.
Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez około 15 minut.
Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat koftów wołowych
Kofty wołowe to danie przygotowywane na bazie mięsa mielonego. Smaczne kofty z wołowiny to nic innego jak kotleciki mielone na patyczku do szaszłyka. Domowe kofty warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Prosty przepis na kofty wołowe nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso wołowe mielone, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz przyprawy (sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra oraz kolendra).
A jak zrobić kofty wołowe? Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj, miskę zawiń folią spożywczą i pozostaw na godzinę w lodowce. Po tym czasie z mięsa uformuj kluki, nadziej je na patyczki do szaszłyków i rozpłaszcz. Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 240°C przez około 15 minut. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować kofty z mielonego mięsa wołowego w domu. Najlepsze kofty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Kofty warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania koft dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w koftach wołowych
Lista alergenów dla koftów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kofty wołowe
Wartości odżywcze koftów wołowych
Kofty wołowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło żelaza, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mięso,
wołowina,
cebula,
czosnek,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.