Kofta turecka
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Musztarda (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na koftę turecką krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz czosnek, po jednej płaskiej łyżeczce papryki słodkiej, kolendry, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, a także pół łyżeczki soli.
Do miski z mięsem wlej również ćwierć szklanki wody i dodaj oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Następnie uformuj z masy wałeczki i oblep nimi patyczki do szaszłyków.
Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st, C przez około 20 minut.
Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kofty tureckiej
Kofta turecka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Grillowana kofta z mięsa mielonego świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z buraczków. Sprawdzony przepis na turecką koftę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, musztarda, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, kolendra i pieprz ziołowy).
A jak zrobić koftę turecką? Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż mięso mielone, dodaj do niego cebulę oraz czosnek, po jednej płaskiej łyżeczce papryki słodkiej, kolendry, pieprzu ziołowego i ziół prowansalskich, a także pół łyżeczki soli. Do miski z mięsem wlej również ćwierć szklanki wody i dodaj oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wyrób na jednolitą masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Następnie uformuj z masy wałeczki i oblep nimi patyczki do szaszłyków. Kofty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Gotowe kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne.
Podsumowując najlepsza kofta stanowi doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koftę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Kofty możesz przygotować także na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Mięso wołowe możesz samodzielnie zmielić w domu - nie musisz kupować gotowego mięsa mielonego.
Alergeny w kofcie tureckiej
Lista alergenów dla kofty tureckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kofty tureckiej
Kofta turecka doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło żelaza, którego odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.