Kofta libańska
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na koftę libańską krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, imbir starty na tarce o małych oczkach, po 1 płaskiej łyżeczce kolendry, soli oraz papryki słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu oraz papryki ostrej, a także 1/3 łyżeczki cynamonu oraz kminu rzymskiego.
Składniki dokładnie wyrabiaj przez minimum 5 minut, aby powstała jednolita masa.
Gotową masę uformuj w podłużne kiełbaski, nadziej je na patyczki do szaszłyków i popraw kształt kofty.
Każdą koftę natłuść z wierzchu oliwą z oliwek.
Kofty smaż na rozgrzanej patelni grillowej, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary.
Gotowy kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kofty libańskiej
Kofta libańska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna grillowana kofta z mięsa mielonego może być przygotowana na ogniu z grilla lub na patelni grillowej. Koftę możesz również upiec w piekarniku. Przepis na koftę libańską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, korzeń imbiru, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra, kmin rzymski oraz cynamon).
A jak zrobić libańską koftę? Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, imbir starty na tarce o małych oczkach, po 1 płaskiej łyżeczce kolendry, soli oraz papryki słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu oraz papryki ostrej, a także 1/3 łyżeczki cynamonu, oraz kminu rzymskiego. Składniki dokładnie wyrabiaj przez minimum 5 minut, aby powstała jednolita masa. Gotową masę uformuj w podłużne kiełbaski, nadziej je na patyczki do szaszłyków i popraw kształt kofty. Każdą koftę natłuść z wierzchu oliwą z oliwek. Kofty smaż na rozgrzanej patelni grillowej, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary. Gotowy kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.
Podsumowując smaczna kofta libańska to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kofta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw.
Alergeny w kofcie libańskiej
Lista alergenów dla kofty libańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koftę libańską
Wartości odżywcze kofty libańskiej
Kofta libańska to doskonała propozycja na obiad. Mięso wołowe wykorzystanie do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło żelaza, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.