Kofta libańska

Opublikowano: 02.07.2023 r., 12:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kofta libańska z ryżem
Kofta libańska
Kofta libańska to propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koftę możesz przygotować również na grillu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
270 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, cynamon, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, tarka, duża miska

Przepis na koftę libańską krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, imbir starty na tarce o małych oczkach, po 1 płaskiej łyżeczce kolendry, soli oraz papryki słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu oraz papryki ostrej, a także 1/3 łyżeczki cynamonu oraz kminu rzymskiego.

Składniki dokładnie wyrabiaj przez minimum 5 minut, aby powstała jednolita masa.

Gotową masę uformuj w podłużne kiełbaski, nadziej je na patyczki do szaszłyków i popraw kształt kofty.

Każdą koftę natłuść z wierzchu oliwą z oliwek.

Kofty smaż na rozgrzanej patelni grillowej, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary.

Gotowy kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na koftę libańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kofty libańskiej

Kofta libańska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna grillowana kofta z mięsa mielonego może być przygotowana na ogniu z grilla lub na patelni grillowej. Koftę możesz również upiec w piekarniku. Przepis na koftę libańską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula, czosnek, korzeń imbiru, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra, kmin rzymski oraz cynamon).

A jak zrobić libańską koftę? Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, imbir starty na tarce o małych oczkach, po 1 płaskiej łyżeczce kolendry, soli oraz papryki słodkiej, po pół łyżeczki pieprzu oraz papryki ostrej, a także 1/3 łyżeczki cynamonu, oraz kminu rzymskiego. Składniki dokładnie wyrabiaj przez minimum 5 minut, aby powstała jednolita masa. Gotową masę uformuj w podłużne kiełbaski, nadziej je na patyczki do szaszłyków i popraw kształt kofty. Każdą koftę natłuść z wierzchu oliwą z oliwek. Kofty smaż na rozgrzanej patelni grillowej, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na szary. Gotowy kofty podawaj z ulubionymi dodatkami.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.

Podsumowując smaczna kofta libańska to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kofta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw.

Alergeny w kofcie libańskiej

Lista alergenów dla kofty libańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koftę libańską

Wartości odżywcze kofty libańskiej

na 100g gotowej potrawy

Kofta libańska to doskonała propozycja na obiad. Mięso wołowe wykorzystanie do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło żelaza, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
225.13
270.16
Białko (g)
14.60
17.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.16
2.60
Węglowodany przyswajalne (g)
1.78
2.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.26
20.71
Tłuszcze nasycone (g)
8.56
10.27
Tłuszcze nienasycone (g)
8.70
10.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.10
9.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
0.72
Cholesterol (mg)
57.72
69.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
23.79
28.55
Witamina B6 (mg)
0.32
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
1.75
2.10
Witamina C (mg)
7.93
9.52
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina E (mg)
0.38
0.45
Retinol (µg (mcg))
3.25
3.90
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Niacyna (mg)
3.61
4.33
Foliany (µg (mcg))
14.90
17.88
Beta karoten (µg (mcg))
246.54
295.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
57.37
68.85
Potas (mg)
278.20
333.84
Wapń (mg)
27.11
32.54
Fosfor (mg)
139.55
167.46
Magnez (mg)
18.38
22.06
Żelazo (mg)
1.98
2.38
Cynk (mg)
3.54
4.25
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kofty libańskiej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kofty libańskiej

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka stołowa
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
54.50