Kociołek węgierski
Opublikowano: 22.03.2023 r.
Łopatka wołowa, czerwona papryka, ziemniaki, pomidory, cebula i czosnek – to główne składniki kociołka węgierskiego. Ten sycący i aromatyczny gulasz łączy w sobie bogactwo mięsa, słodkość papryki i pomidorów, oraz delikatność ziemniaków. Każdy z tych składników idealnie komponuje się w tradycyjnej węgierskiej potrawie, która na pewno zadowoli niejedno podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wołowa - 1500 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Papryka czerwona - 500 g (2 sztuki)
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Pomidor - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Mięso pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm.
- Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój w średnią kostkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę o boku około 1 cm, przełóż do miski i zalej wodą.
- Kociołek ustaw nad ogniskiem i rozgrzej w nim olej.
- Następnie wrzuć cebulę i usmaż na złoty kolor.
- Do kociołka dodaj mięso oraz czosnek i całość podsmaż do zarumienienia mięsa z każdej strony.
- Kociołek zdejmij z ognia, dodaj do niego 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz łyżeczkę kminku. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do kociołka dodaj pomidory, paprykę oraz wlej 8 szklanek wody. Całość ustaw nad ogień i gotuj przez około 90 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie do kociołka dodaj ziemniaki, dolej wodę (aby całość była przykryta) i gotuj do miękkości ziemniaków - około 15-20 minut.
- Gotowy kociołek podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Kociołek węgierski to doskonała propozycja na smaczny obiad, który możesz przygotować na łonie natury. Kociołek świetnie sprawdzi się podczas biwaków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny