Kociołek Lau

Opublikowano: 26.01.2022 r., 14:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kociołek Lau
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz to, co uwielbiasz.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 180 min
542 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Żeberka wołowe (2000 g)
  • Cebula szalotka (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ananas 0,5 sztuki (140 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa, pasta z tamaryndowca, galangal, wietnamska wegeta
Sprzęt kuchenny
garnek, łyżka cedzakowa, metalowe sito, miseczki, kuchenka turystyczna

Przepis na kociołek lau krok po kroku

Umyj mięso, podziel na mniejsze części.

Do garnka wlej wodę (ma być tyle, by przykryła żeberka). Żeberek jednak nie dodawaj do garnka. Zagotuj samą wodę.

Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć żeberka. Doprowadź ponownie do wrzenia.

W międzyczasie opal nad ogniem cebulki.

Odlej wodę, umyj garnek i włóż do garnka mięso razem z cukrem, słupkami z 2 cm korzenia imbiru i tak samo galangalu, łodygę trawy cytrynowej pokrojonej w słupki, opalone cebule, a także 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku. Wlej wody tyle, by przykryła wszystkie składniki (maksymalnie 5 cm ponad poziom składników w garnku). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 godziny.

Powstały rosół przecedź na sitku.

Czysty wywar gotuj dalej, dodaj do niego łyżkę pasty z tamaryndowca, 65 ml sosu rybnego, pół łyżeczki wegety, pół łyżeczki pasty curry, cukier oraz posiekaną papryczkę chilli. Gotuj kolejne 30 minut.

Po tym czasie dodaj do wywary pokrojonego w dużą kostkę ananasa, a także sok z jednej limonki. Gotuj ostatnie 25 minut.

Wywar jest gotowy do podania.

Na stole postaw kuchenkę turystyczną, na niej garnek z wywarem. Wokół ułóż na półmiskach ulubione dodatki. Dodawaj do wywaru dodatki według uznania. Nie gotuj za długo. Wyławiaj z wywaru to, co chcesz zjeść. Wyłowione składniki namocz w sosach i jedz z tym, co jest dostępne na stole. Rosół na końcu można wypić.

Jak oceniasz przepis na kociołek lau
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat kociołka lau

Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz to, co uwielbiasz. Kociołek Lau to tradycyjny sposób jedzenia wywaru, oparty o wietnamskie klimaty. Jest on podany i jedzony w charakterystyczny sposób. Kwintesencją w kociołku Lau jest wolny wybór i cieszenie się towarzystwem bliskich. To bardzo zbliża do siebie, a przy okazji zaspokaja kubki smakowe najbardziej wybrednych osób. Przepis na kociołek Lau nie jest trudny, ale warto poznać, co do kociołka Lau się dodaje i jak się go je.

Kociołek Lau, inaczej zwany wietnamskim kociołkiem, jest to wywar z mięsa oraz wietnamskich i azjatyckich dodatków. Wywar do kociołka Lau może być ugotowany na mięsie, ale także może być całkowicie wegański. Podawany jest on na płycie grzewczej, by był stale gorący (a składniki, które się w nim znajdują, stale się gotowały). Wokół kociołka z wywarem ustawia się dowolne dodatki, które będą jedzone. Ułożone one są na półmiskach lub w malutkich miseczkach. W skład takich dodatków wchodzi: makaron ryżowy, owoce morza, ryby i mięsa w różnych formach, grzyby, wietnamskie i azjatyckie zioła, warzywa i przyprawy (między innymi pachnotka, zioła tajskie, mięta rybia, limonka itp.)… Wszystko, czego dusza zapragnie. Każda osoba wrzuca do kociołka, co tylko chce. Produkty powinny się nie za długo gotować w wywarze. Następie, produkty z wywaru są wyławiane łyżką cedzakową albo sitkiem. Bulion nalewa się łyżką wazową. Składniki wywaru dodatkowo maczać można w sosach (na przykład sojowy, chilli, rybny czy nước chấm). Produkty z rosołu najlepiej jest jeść pałeczkami. Na samym końcu najlepiej jest spożyć także sam wywar, który nabiera smaków z gotowanych w nim dodatków.

Sposób przygotowania kociołka Lau jest podobny do tradycyjnego rosołu. Różni się jednak smakiem i aromatem. Jak zrobić kociołek Lau? Do wywaru najlepiej byłoby użyć kości wołowych. Może być jednak inny rodzaj mięsa. W tym przypadku użyto żeberek wieprzowych. Na początku należy zagotować wodę i na wrzątek wrzucić mięso. Gdy zacznie wrzeć, wodę trzeba odlać. Ponownie zalewa się żeberka wodą i dodaje opalone cebulki oraz część przypraw. Całość gotuje się przez dłuższy czas. Po około 1,5 godziny gotowania, wywar należy przecedzić. Do niego dodaje się kolejne przyprawy i dalej gotuje, tym razem już około 30 minut. Następnie dodaje się pokrojonego ananasa i sok z limonki. Wystarczy gotować jeszcze około 25 minut i gotowe. Każdy składnik będzie wpływał na wzbogacenie smaku wywaru.

Alergeny w kociołku lau

Lista alergenów dla kociołka Lau przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

W przepisie na kociołek Lau nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca, galangal, wietnamska wegeta
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kociołka lau

na 100g gotowej potrawy

Rosół do kociołka Lau zawiera dużą ilość kolagenu. Pikantne przyprawy wpływają na zwiększenie termogenezy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
135.70
542.78
Białko (g)
18.16
72.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.12
12.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
11.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.74
22.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.65
14.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
8.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.93
7.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.66
Tłuszcze trans (g)
0.10
0.41
Brak danych dla: ananas.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.10
192.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
6.93
27.71
Witamina B6 (mg)
0.24
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.99
3.95
Witamina C (mg)
3.47
13.89
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.68
Witamina E (mg)
0.63
2.51
Retinol (µg (mcg))
6.75
27.00
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.08
0.32
Niacyna (mg)
3.68
14.73
Beta karoten (µg (mcg))
2.24
8.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
46.66
186.63
Potas (mg)
312.76
1251.05
Wapń (mg)
17.01
68.03
Fosfor (mg)
159.55
638.21
Magnez (mg)
19.01
76.03
Żelazo (mg)
1.62
6.49
Cynk (mg)
3.36
13.46
Miedź (mg)
0.05
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny kociołka lau 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kociołka lau

Koszt składników
224.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wołowe
2000 g
50.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
200.00
Za 2000 g
Cebula szalotka
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ananas
140 g
0,5 sztuki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Cukier trzcinowy
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
224.00