Kociołek Lau
- Żeberka wołowe (2000 g)
- Cebula szalotka (100 g)
- Cebula (100 g)
- Ananas - 0,5 sztuki (140 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
Przepis na kociołek lau krok po kroku
Umyj mięso, podziel na mniejsze części.
Do garnka wlej wodę (ma być tyle, by przykryła żeberka). Żeberek jednak nie dodawaj do garnka. Zagotuj samą wodę.
Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć żeberka. Doprowadź ponownie do wrzenia.
W międzyczasie opal nad ogniem cebulki.
Odlej wodę, umyj garnek i włóż do garnka mięso razem z cukrem, słupkami z 2 cm korzenia imbiru i tak samo galangalu, łodygę trawy cytrynowej pokrojonej w słupki, opalone cebule, a także 2 pokrojone w plastry ząbki czosnku. Wlej wody tyle, by przykryła wszystkie składniki (maksymalnie 5 cm ponad poziom składników w garnku). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 1,5 godziny.
Powstały rosół przecedź na sitku.
Czysty wywar gotuj dalej, dodaj do niego łyżkę pasty z tamaryndowca, 65 ml sosu rybnego, pół łyżeczki wegety, pół łyżeczki pasty curry, cukier oraz posiekaną papryczkę chilli. Gotuj kolejne 30 minut.
Po tym czasie dodaj do wywary pokrojonego w dużą kostkę ananasa, a także sok z jednej limonki. Gotuj ostatnie 25 minut.
Wywar jest gotowy do podania.
Na stole postaw kuchenkę turystyczną, na niej garnek z wywarem. Wokół ułóż na półmiskach ulubione dodatki. Dodawaj do wywaru dodatki według uznania. Nie gotuj za długo. Wyławiaj z wywaru to, co chcesz zjeść. Wyłowione składniki namocz w sosach i jedz z tym, co jest dostępne na stole. Rosół na końcu można wypić.
-
Rosół z kury
-
Rosół z kaczki
-
Consomme
-
Wywar warzywny
-
Rosół wołowy
-
Rosół z perliczki
-
Rosół z królika
-
Rosół z indyka
-
Rosół z kurczaka
-
Rosół z gęsi
-
Rosół wegetariański
-
Rosół z kołdunami
-
Rosół z bażanta
-
Rosołek dla niemowlaka
-
Wegański rosół
-
Rosół wołowo drobiowy
-
Lane kluski na rosole
-
Rosół z gołębia
-
Rosół
Więcej informacji na temat kociołka lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz to, co uwielbiasz. Kociołek Lau to tradycyjny sposób jedzenia wywaru, oparty o wietnamskie klimaty. Jest on podany i jedzony w charakterystyczny sposób. Kwintesencją w kociołku Lau jest wolny wybór i cieszenie się towarzystwem bliskich. To bardzo zbliża do siebie, a przy okazji zaspokaja kubki smakowe najbardziej wybrednych osób. Przepis na kociołek Lau nie jest trudny, ale warto poznać, co do kociołka Lau się dodaje i jak się go je.
Kociołek Lau, inaczej zwany wietnamskim kociołkiem, jest to wywar z mięsa oraz wietnamskich i azjatyckich dodatków. Wywar do kociołka Lau może być ugotowany na mięsie, ale także może być całkowicie wegański. Podawany jest on na płycie grzewczej, by był stale gorący (a składniki, które się w nim znajdują, stale się gotowały). Wokół kociołka z wywarem ustawia się dowolne dodatki, które będą jedzone. Ułożone one są na półmiskach lub w malutkich miseczkach. W skład takich dodatków wchodzi: makaron ryżowy, owoce morza, ryby i mięsa w różnych formach, grzyby, wietnamskie i azjatyckie zioła, warzywa i przyprawy (między innymi pachnotka, zioła tajskie, mięta rybia, limonka itp.)… Wszystko, czego dusza zapragnie. Każda osoba wrzuca do kociołka, co tylko chce. Produkty powinny się nie za długo gotować w wywarze. Następie, produkty z wywaru są wyławiane łyżką cedzakową albo sitkiem. Bulion nalewa się łyżką wazową. Składniki wywaru dodatkowo maczać można w sosach (na przykład sojowy, chilli, rybny czy nước chấm). Produkty z rosołu najlepiej jest jeść pałeczkami. Na samym końcu najlepiej jest spożyć także sam wywar, który nabiera smaków z gotowanych w nim dodatków.
Sposób przygotowania kociołka Lau jest podobny do tradycyjnego rosołu. Różni się jednak smakiem i aromatem. Jak zrobić kociołek Lau? Do wywaru najlepiej byłoby użyć kości wołowych. Może być jednak inny rodzaj mięsa. W tym przypadku użyto żeberek wieprzowych. Na początku należy zagotować wodę i na wrzątek wrzucić mięso. Gdy zacznie wrzeć, wodę trzeba odlać. Ponownie zalewa się żeberka wodą i dodaje opalone cebulki oraz część przypraw. Całość gotuje się przez dłuższy czas. Po około 1,5 godziny gotowania, wywar należy przecedzić. Do niego dodaje się kolejne przyprawy i dalej gotuje, tym razem już około 30 minut. Następnie dodaje się pokrojonego ananasa i sok z limonki. Wystarczy gotować jeszcze około 25 minut i gotowe. Każdy składnik będzie wpływał na wzbogacenie smaku wywaru.
Alergeny w kociołku lau
Lista alergenów dla kociołka Lau przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
W przepisie na kociołek Lau nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca, galangal, wietnamska wegeta
Wartości odżywcze kociołka lau
Rosół do kociołka Lau zawiera dużą ilość kolagenu. Pikantne przyprawy wpływają na zwiększenie termogenezy.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.