Knysza
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Bułka pszenna (400 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Kapusta czerwona (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Musztarda (100 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Majonez (200 g)
- Ketchup (200 g)
Przepis na knysza krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka.
Pokrój kapustę czerwoną w drobne wiórki.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
Kapustę i marchew umieść w misce, dodaj sól i ugnieć w dłoniach.
Dodaj musztardę, cukier i olej rzepakowy, startą cebulę, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kurczaka.
Pokrój ogórka i pomidora w plastry.
Bułki podgrzej na patelni grillowej.
Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem.
Dodaj do niej kurczaka, surówkę z kapusty oraz pomidora i ogórka.
Podawaj z dodatkiem frytek.
Więcej informacji na temat knyszy
Knysza to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nazwa knysza kryje w sobie domowej roboty kebab w bułce. Danie z kurczakiem jest dużo bardziej wartościowe niż tradycyjny kebab. W kebabach kupowanych w budach z fast foodem największą niewiadomą jest pochodzenie i jakość spożywanego przez nas mięsa. Przepis na knyszę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka, cebula, pomidor, ogórek, kapusta czerwona, marchew, musztarda, cukier, olej rzepakowy, majonez, ketchup, cukier, sól, pieprz, bułka pszenna.
Jak zrobić knyszę? Pierś z kurczaka pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka. Pokrój kapustę czerwoną w drobne wiórki. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Kapustę i marchew umieść w misce, dodaj sól i ugnieć w dłoniach. Dodaj musztardę, cukier i olej rzepakowy, startą cebulę, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż kurczaka. Pokrój ogórka i pomidora w plastry. Bułki podgrzej na patelni grillowej. Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem. Dodaj do niej kurczaka, surówkę z kapusty oraz pomidora i ogórka. Podawaj z dodatkiem frytek.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując pyszna knysza to prosty przepis na obiad dla rodziny. Można ją przygotować z gotowym gyrosem lub kotletem z mielonego mięsa. Danie z cebulę i kurczakiem jest bardzo smaczne i proste. Knysza jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się jej przechowywać w lodówce.
Alergeny w knyszy
Lista alergenów dla knyszy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- Majonez
- przyprawa do kurczaka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze knyszy
Knysza to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ona także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jeśli chcesz wzbogacić danie w błonnik, dodaj do niej bułkę graham zamiast pszennej.
Energia i białka
(335g)
Węglowodany
(335g)
Tłuszcze
(335g)
Witaminy
(335g)
Składniki mineralne
(335g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.