Knedle ziemniaczane
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sól (5 g)
Przepis na knedle ziemniaczane krok po kroku
W garnku zagotuj wodę.
Ziemniaki umyj dokładnie i włóż do wrzącej wody. Gotuj około 20 minut, aż będą miękkie.
Po tym czasie odcedź ziemniaki i zalej zimną wodą. Odstaw do ostygnięcia.
Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm. Pokrój go na kawałki ok. 3 cm.
Kawałki uformuj w okrągłe placuszki.
Na każdym placuszku ułóż farsz (około jedną łyżkę/jeden owoc). Zawiń i uformuj kulkę.
Włóż knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotuj w wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat knedli ziemniaczanych
Knedle ziemniaczane to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.
Przepis na knedle ziemniaczane jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te dobre domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle ziemniaczane, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do knedli najlepsze.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Na początku ugotuj ziemniaki w mundurkach i odstaw do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj mąkę, sól i jajka. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm. Pokrój go na kawałki ok. 3 cm. Kawałki uformuj w okrągłe placuszki. Na każdym placuszku ułóż farsz (około jedną łyżkę/jeden owoc). Zawiń i uformuj kulkę.
Warto zwrócić również uwagę jak ugotować knedle by nie były zbyt miękkie. Najlepszym sposobem jest wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie zamieszać łyżką, by nie przykleiły się do dna. Gdy zaczną wypływać na powierzchnie, powinno się odczekać jeszcze około 3 minut. Wtedy knedle wychodzą naprawdę dobre.
Tradycyjne knedle ziemniaczane podaje się z farszem lub całym owocem w środku np. śliwką, lub truskawką. Takie danie to świetny pomysł na obiad podczas gorącego lata.
Alergeny w knedlach ziemniaczanych
Lista alergenów dla knedli ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze knedli ziemniaczanych
Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.