Knedle ze śliwkami
- Ziemniaki późne (500 g)
- Śliwki (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
Przepis na knedle ze śliwkami krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier waniliowy. Wbij jajko i wszystko wymieszaj.
Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.
Śliwki opłucz i przekrój na połówki i posyp je cynamonem.
Każdą połówkę śliwki przykryj dwoma częściami ciasta i uformuj z ciasta w ręce kulkę.
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.
Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Wyciągaj delikatnie łyżką cedzakową.
Więcej informacji na temat knedli ze śliwkami
Knedle ze śliwkami na pewno skradną serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. Są niezwykle miękkie i słodkie, a w środku skrywają pyszną śliwkę. To danie, które pięknie wygląda, pachnie i smakuje. Na pewno przypadnie do gustu również najmłodszym domownikom. Knedle, choć zwykle jadane w wersji wytrawnej, na słodko budzą jeszcze większy zachwyt. Nic dziwnego, są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Przepis na pyszne knedle ze śliwkami choć wydaje się niezwykle skomplikowany, wcale taki nie jest. Cały proces jest dość łatwy i można przygotować to pyszne danie w dość szybkim czasie. I choć na samym początku sklejanie knedli może iść dość mozolnie, to z kolejnymi kluskami można szybko nabrać wprawy. Poza tym knedle są tak pyszne, że warto poświęcić im trochę więcej czasu, by potem cieszyć się ich niezwykle pysznym smakiem.
Ciasto na knedle ze śliwkami robi się dość szybko z ziemniaków. Dzięki temu po ugotowaniu knedle są bardzo miękkie i delikatne. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze.
Ten prosty przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, a w szczególności tych z dodatkiem owoców. Knedle pysznie smakują ze śliwką węgierką, która ma idealny kształt i rozmiar, a po ugotowaniu smakuje naprawdę wspaniale. Warto dodać do niej odrobinę cynamonu, dzięki temu całość nabiera jeszcze lepszego smaku. Knedle można przygotowywać również z innymi owocami. Połączenia, które szczególnie się sprawdzą to knedle z morelami lub truskawkami.
To danie jest tak dobre, że znika z talerzy we wprost ekspresowym tempie. Warto więc przygotować jego większą porcję, by zjeść je ze smakiem. Najlepiej smakują z sezonowych owoców, jednak gdy brak takich w sklepie, można skorzystać z mrożonych. Będą równie dobre. Można również pokusić się o przygotowanie knedli z suszonymi śliwkami.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić knedle, które będą naprawdę pyszne i łatwe, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę.
Alergeny w knedlach ze śliwkami
Lista alergenów dla knedli ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze knedli ze śliwkami
Knedle nie będą dobrym wyborem dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.