Knedle z mięsem

Opublikowano: 20.08.2021 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe knedle z mięsem
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Przygotowanie knedli jest dość czasochłonne, dlatego zabierz się za ten przepis, gdy masz więcej czasu na przygotowanie obiadu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
487 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki średnie (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, lubczyk
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, praska do ziemniaków, maszynka do mielenia

Przepis na knedle z mięsem krok po kroku

Ziemniaki ugotuj. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę i jajka oraz sól. Zagnieć ciasto.

Ugotuj mięso w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim, korzeniem selera i marchewką.

Zmiel mięso.

Do zmielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki i lubczyk. Zagnieć. Jeśli jest zbyt suche dolej wywaru z gotowania mięsa.

Ciasto ziemniaczane podziel na 15 równych porcji. Na każdej układaj farsz z mięsa. Zlepiaj i formuj kulki.

Gotuj w osolonej wrzącej wodzie, staraj się nie zmniejszać gazu. Gotuj małymi porcjami. W innym przypadku ciasto się rozgotuje.

Gotowe danie podawaj z okrasą z cebuli i boczku.

Jak oceniasz przepis na knedle z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat knedli z mięsem

Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem lub owocami - najbardziej popularne są śliwki i truskawki. Idealne połączenie ciasta z gotowanych ziemniaków oraz dobrze przyprawionego mięsa zachwyci nie jedno wymagające podniebienie. Do przygotowania farszu możesz użyć gotowanego mięsa z rosołu.

Ciasto na knedle z mięsem wykonasz z gotowanych ziemniaków, mąki i jajek. Ziemniaki musisz przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajka i sól. Ciasto należy dokładnie zagnieść. Jak zrobić knedle z mięsem? Wiesz już jak przygotować ciasto. Teraz pora na farsz. Knedle przygotujesz z mięsem mielonym. Najlepiej sprawdzi się mięso wcześniej już ugotowane, gdyż po zmieleniu będzie miało klejącą konsystencję. Wykorzystaj kurczaka z rosołu lub wieprzowinę. Zmiel je w maszynce. Dodaj podsmażoną cebulkę, dopraw do smaku. Teraz możesz zabrać się za robienie knedli. Na kawałki ciasta układaj kulki farszu mięsnego. Uformuj knedle mogą mieć kształt okrągły lub podłużny.

Przepis na knedle z mięsem gotowanym wymaga od Ciebie cierpliwości i trochę wprawy w gotowaniu. Ciasto musi mieć idealną konsystencję, nie może być zbyt lepkie. Pamiętaj również, żeby knedle gotować we wrzącej wodzie, małymi porcjami. W innym przypadku ciasto rozklei się i z knedli zostanie jedynie farsz.

Ziemniaki zawarte w przepisie są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ziemniaki są bogactwem witaminy C i potasu. W zależności od tego jakie wybierzesz mięso uzyskasz mniej lub bardziej kaloryczną potrawę. Tłuste mięso zwiększy jej kaloryczność. Dlatego polecamy wybrać mięso z kurczaka lub chudy kawałek wieprzowiny. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest ważnym budulcem dla naszego ciała.

Podsumowując knedle z mięsem są pracochłonną potrawą łączącą ciasto z gotowanych ziemniaków i mielonego mięsa. Warto więc przygotować więcej i zamrozić. Możesz je przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Bardzo dobrze smakują odsmażone lub z okrasą z cebulki i boczku.

Alergeny w knedlach z mięsem

Lista alergenów dla knedli z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze knedli z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Knedle ziemniaczane mogą być dobrym pomysłem na zbilansowany obiad. Dodaj do nich surówkę z kiszonej kapusty. I zamiast okrasy z boczkiem dodaj tylko trochę podsmażonej cebuli. Będą wtedy mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
162.55
487.65
Białko (g)
7.69
23.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
22.78
68.34
Węglowodany przyswajalne (g)
21.49
64.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.52
13.57
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.36
7.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.85
5.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
8.16
24.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.43
34.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.67
20.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.10
Ryboflawina (mg)
0.17
0.50
Niacyna (mg)
2.50
7.50
Foliany (µg (mcg))
35.67
107.01
Beta karoten (µg (mcg))
18.48
55.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
24.35
73.06
Potas (mg)
340.84
1022.52
Wapń (mg)
17.25
51.74
Fosfor (mg)
100.77
302.30
Magnez (mg)
23.95
71.84
Żelazo (mg)
1.66
4.99
Cynk (mg)
0.97
2.92
Miedź (mg)
0.11
0.34
Mangan (mg)
0.21
0.62
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedli z mięsem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedli z mięsem

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
42.00