Knedle z jabłkami
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jabłko (200 g)
Przepis na knedle z jabłkami krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Połącz je z cukrem waniliowym i cynamonem.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier waniliowy. Wbij jajko i wszystko wymieszaj.
Z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce.
Na rozpłaszczoną kulkę nakładaj łyżeczką farsz i przykryj drugą częścią ciasta. Całość sklej razem i uformuj dużą kulkę.
W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.
Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Więcej informacji na temat knedli z jabłkami
Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje naprawdę fantastycznie. To doskonały wybór na doskonały obiad dla całej rodziny. Posmakuje również najmłodszym domownikom ze względu na słodycz, jaką wypełnione są kluseczki. Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. To danie, które pięknie wygląda, pachnie i smakuje.
Przepis na knedle z jabłkami, choć wydaje się niezwykle skomplikowany, wcale taki nie jest. Cały proces jest dość łatwy i można przygotować to pyszne danie w dość szybkim czasie. To przepis na niezwykle smaczny obiad, którego bazą są te przepyszne słodkie owoce. Jabłka to owoce niezwykle w Polsce popularne, dlatego warto wypróbować nadzienia do klusek również z ich udziałem, choć nie jest to propozycja dobrze znana. Zwykle knedle podaje się ze śliwkami, morelami, czy truskawkami. Jabłka wydają się zbyt twarde i za mało słodkie. Nic bardziej mylnego. To doskonałe owoce, które wspaniale łączą się z miękkimi kluseczkami. Najlepiej komponują się ze szczyptą cynamonu, ale również innymi przyprawami korzennymi, dlatego dodaje się do jabłka właśnie je. Jabłka to nie tylko bardzo smaczne, ale także niezwykle zdrowe owoce, więc warto sprawić, by gościły w codziennej diecie niezwykle często.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić knedle z jabłkami, by były smaczne, proste i naprawdę zdrowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego podstawą jest ciasto na kluski, które robi się na bazie ziemniaków. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. To doskonały pomysł na pyszne danie na słodko, które najlepiej sprawdzi się na obiad. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować najlepsze knedle. Są tak smaczne, że znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Alergeny w knedlach z jabłkami
Lista alergenów dla knedli z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze knedli z jabłkami
To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(238g)
Węglowodany
(238g)
Tłuszcze
(238g)
Witaminy
(238g)
Składniki mineralne
(238g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.