Knedle Thermomix
- Ziemniaki ugotowane - 5 średnich sztuk (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - niepełna szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Jajko (1 szt.)
- Śliwki - 10 średnich sztuk (250 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
Przepis na knedle thermomix krok po kroku
Śliwki umyj i wypestkuj.
Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4.
Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki.
Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek.
Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk.
Z każdego wałek uformuj placuszek na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę.
W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody).
Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat knedli thermomix
Knedle Thermomix to pomysł na dobre danie, które możemy podać na obiad nie tylko dla dzieci. Pyszne knedle doskonale smakują z dodatkiem bułki tartej przesmażonej na maśle lub z dodatkiem jogurtu naturalnego z cynamonem. Przepis świetnie sprawdzi się, aby wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej - zapobiega to marnowaniu żywności. Przepis na knedle z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować knedle potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko, śliwki, jogurt naturalny, cynamon oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. W okresie zimowym warto wykorzystać śliwki mrożone.
Jak zrobić knedle w Thermomixie? Śliwki umyj i wypestkuj. Do naczynia miksującego włóż ugotowane ziemniaki i rozdrobnij je 6s./obroty 4. Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, szczyptę soli i wyrób ciasto 20s./obroty 4. Ciasto wyrabiaj przy pomocy kopystki. Gotowe ciasto wyłóż na wysypaną mąką pszenną stolnicę i uformuj wałek. Wałek podziel na mniejsze kawałki, około 10 sztuk. Z każdego wałek uformuj placuszek, na którego środek ułóż śliwkę. Placuszek zlep i uformuj kulę. W garnku rozgrzej wodę z solą. Do gotującej się wody włóż knedle i gotuj je około 5 minut (do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody). Gotowe knedle wyciągnij z wody i podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego bezpośrednio po przygotowaniu.
Śliwki są bogate w składniki mineralne i witaminy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów i ciast. Znajdziemy w nich takie składniki jak witamina A, C, E, B6, K, a także wapń, żelazo, miedź czy potas. Śliwki zawierają sporo przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na opóźnienie procesu starzenia się skóry.
Podsumowując szybkie knedle ze śliwkami z Thermomixa to najlepsze danie obiadowe na słodko. Łatwe knedla świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska. Danie to jest szybkie w przygotowaniu i pozwala na wykorzystanie ugotowanych już ziemniaków - dlatego przepis warto wykorzystać aby nie marnować jedzenia.
Alergeny w knedlach thermomix
Lista alergenów dla knedli Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze knedli thermomix
Knedle z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi dobre źródło witamin i składników mineralnych. Dodatkowo wykorzystanie przepisu w diecie pozwala na zmniejszenie marnowania żywności.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.