Kluski żelazne
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 550 (200 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kluski żelazne krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i odrobinę soli. Całość dokładnie rozmieszaj łyżką.
W garnku zagotuj 1 l wody i lekko ją posól.
Porcje ciasta nabieraj dużą łyżką i wrzucaj ją na wodę. Gotuj 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek żelaznych
Kluski żelazne to jeden z tych przysmaków, który często gościł na stołach jeszcze kilka lat temu. Obecnie nie są aż tak popularne, jednak warto to zmienić. Ich nazwa bierze się ze względu na charakterystyczny stalowo szary kolor, który bierze się ze względu na udział tartych, świeżych ziemniaków. Można je podawać z sosem lub zjadać bez dodatków.
Przepis na kluski żelazne to świetna opcja w sam raz dla wszystkich, którzy kochają polskie smaki. Całość jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Ze względu na swój nietypowy kolor wspaniale prezentują się na talerzu. Nie tylko oblane pysznym sosem, ale także w wersji solo. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt dużo sprzętu. Wystarczy zwykła tarka, która umożliwi bardzo drobne ścieranie. Należy pamiętać, że po starciu ziemniaki należy nieco odsączyć z wody, by kluski miały bardziej zwartą konsystencję i lepiej się trzymały. To niezwykle ważne, zwłaszcza że ciasta na nie się nie wyrabia. Wystarczy dobrze zamieszać je łyżką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski żelazne, by były naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo proste, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Podstawą są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, w tym stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopyta, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty. Ten pomysł na ziemniaczany dodatek idealnie komponuje się z grzybami i cebulką. Szare kluski swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi tartych ziemniaków, ale dzięki nim są również pyszne. To dobre rozwiązanie na tani obiad.
Alergeny w kluskach żelaznych
Lista alergenów dla klusek żelaznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek żelaznych
To dodatek, który zawiera mało błonnika i witamin, za to wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób z cukrzycą. Będzie za to super opcją dla osób na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(313g)
Węglowodany
(313g)
Tłuszcze
(313g)
Witaminy
(313g)
Składniki mineralne
(313g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.