Kluski z ziemniaków i sera

Opublikowano: 21.03.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z ziemniaków i sera podane na czarnym talerzu.
Kluski z ziemniaków i sera
Kluski z ziemniaków i sera to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski można podać także jako dodatek do dania głównego. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kluski.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
315 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Przepis na kluski z ziemniaków i sera krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i wystudź.

Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie.

Formuj kluski o dowolnym kształcie.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Jak oceniasz przepis na kluski z ziemniaków i sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat klusek z ziemniaków i sera

Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski z twarogiem można podać także na obiad w wersji na słodko. Gotowane ziemniaki nadają kluskom lekko klejącej konsystencji. Przepis na kluski z ziemniaków i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, twaróg, jajko, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić kluski z ziemniaków i sera? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie. Formuj kluski o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor.

Podsumowując pyszne kluski to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie sprawdzi się także, gdy gościsz w swoim domu wegetarian. Kluski są szybkie do zrobienia i można je przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej na obiad. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluski można podać, także na słodko pamiętając, aby nie dodawać soli do ciasta. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem kwaśnej śmietany i owoców.

Alergeny w kluskach z ziemniaków i sera

Lista alergenów dla klusek z ziemniaków i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek z ziemniaków i sera

na 100g gotowej potrawy

Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobre danie jarskie, które powinno występować w naszej diecie minimum dwa razy w tygodniu w zastępstwie za mięso. Kluski są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
126.22
315.55
Białko (g)
3.75
9.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.38
30.96
Węglowodany przyswajalne (g)
10.87
27.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.97
17.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
3.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
14.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.98
9.96
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
4.18
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.58
46.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
66.99
167.47
Potas (mg)
300.58
751.45
Wapń (mg)
29.92
74.81
Żelazo (mg)
0.65
1.62
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z ziemniaków i sera 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z ziemniaków i sera

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
31.00