Przepis na kluski z ziemniaków i sera krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, malakser

Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Odcedź ziemniaki i wystudź.

Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.

Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie.

Formuj kluski o dowolnym kształcie.

W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Kluski z ziemniaków i sera podane na czarnym talerzu.
Kluski z ziemniaków i sera
Koszt przygotowania dania
17.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Kluski z ziemniaków i sera - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kluskach z ziemniaków i sera

Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski z twarogiem można podać także na obiad w wersji na słodko. Gotowane ziemniaki nadają kluskom lekko klejącej konsystencji. Przepis na kluski z ziemniaków i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, twaróg, jajko, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić kluski z ziemniaków i sera? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie. Formuj kluski o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor.

Podsumowując pyszne kluski to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie sprawdzi się także, gdy gościsz w swoim domu wegetarian. Kluski są szybkie do zrobienia i można je przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej na obiad. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluski można podać, także na słodko pamiętając, aby nie dodawać soli do ciasta. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem kwaśnej śmietany i owoców.

Wartości odżywcze klusek z ziemniaków i sera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
126.22 kcal
315.55 kcal
Białko
3.75 g
9.38 g

Węglowodany w kluskach z ziemniaków i sera

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.38 g
30.96 g
Węglowodany przyswajalne
10.87 g
27.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
3.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.97 g
17.44 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
3.30 g
Tłuszcze nienasycone
5.66 g
14.14 g
Tłuszcze jednonasycone
3.98 g
9.96 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.67 g
4.18 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
18.58 mg
46.45 mg

Witaminy w przepisie na kluski z ziemniaków i sera

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski z ziemniaków i sera

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
66.99 mg
167.47 mg
Potas
300.58 mg
751.45 mg
Wapń
29.92 mg
74.81 mg
Żelazo
0.65 mg
1.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z ziemniaków i sera 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach z ziemniaków i sera

Lista alergenów dla klusek z ziemniaków i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek z ziemniaków i sera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na kluski z ziemniaków i sera
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób