Przepis na kluski z ziemniaków i sera krok po kroku
- Ziemniaki późne 1500 g 15 średnich sztuk
- Ser twarogowy tłusty 400 g
- Jajko 2 szt.
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Olej rzepakowy 150 ml
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Odcedź ziemniaki i wystudź.
Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie.
Formuj kluski o dowolnym kształcie.
W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski lane na mleku
-
Kartacze z mięsem
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluski łyżką kładzione
-
Bogracz z kluskami
-
Kluski i kluseczki

(liczba kalorii)
Kluski z ziemniaków i sera - cechy przepisu
Więcej o kluskach z ziemniaków i sera
Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski z twarogiem można podać także na obiad w wersji na słodko. Gotowane ziemniaki nadają kluskom lekko klejącej konsystencji. Przepis na kluski z ziemniaków i sera jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, twaróg, jajko, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić kluski z ziemniaków i sera? Ziemniaki obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej wodę, wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Odcedź ziemniaki i wystudź. Zimne ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij. Ziemniaki umieść w misce, dodaj twaróg, jajko, sól i wymieszaj dokładnie. Formuj kluski o dowolnym kształcie. W garnku zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami kluski po około 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do cebuli. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor.
Podsumowując pyszne kluski to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jarskie danie sprawdzi się także, gdy gościsz w swoim domu wegetarian. Kluski są szybkie do zrobienia i można je przygotować z ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej na obiad. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Kluski można podać, także na słodko pamiętając, aby nie dodawać soli do ciasta. Świetnie sprawdzą się z dodatkiem kwaśnej śmietany i owoców.
Wartości odżywcze klusek z ziemniaków i sera
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kluskach z ziemniaków i sera
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na kluski z ziemniaków i sera
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski z ziemniaków i sera
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach z ziemniaków i sera
Lista alergenów dla klusek z ziemniaków i sera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko