Kluski z surowych ziemniaków

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z surowych ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków to dodatek, który koniecznie musi wypróbować każda pani domu. Są niezwykle smaczne, a podane z masłem i pietruszką są fantastyczne.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 10 min
264 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Przepis na kluski z surowych ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do ziemniaków dodaj mąki i dokładnie wymieszaj.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzucaj do niej uformowane łyżką kluseczki.

Kluski gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski z surowych ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat klusek z surowych ziemniaków

Kluski z surowych ziemniaków to dodatek, który koniecznie musi wypróbować każda pani domu. Są niezwykle smaczne, a podane z masłem i pietruszką są fantastyczne.

Przepis na kluski z surowych ziemniaków jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do ich stworzenie nie potrzeba wielu składników. Dobrze jest jednak przygotować nieco więcej mąki, którą można użyć do podsypywania. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do blatu ani rąk, więc stworzenie klusek jest łatwiejsze. To również dobry patent, by zapobiec ich rozpadaniu się. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą one zbyt twarde. Do klusek najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o najniższym typie. Dobra jest zarówno 450 czy 500. Mąka pszenna jest idealnym wyborem, gdyż sprawia, że kluski są bardzo miękkie. Można ją również zastąpić mąką ziemniaczaną. Można je wykonać w bardzo szybkim czasie, dlatego sprawdzą się w diecie osób zapracowanych i niemających czasu na zbyt długie gotowanie. To przepis, z którym poradzą sobie nawet najmłodsi kucharze. I choć są bardzo proste, wcale nie wydają się nudne. To wszystko zasługa wspaniałego smaku, a także różnych możliwych wariantów podania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z surowych ziemniaków, które będą pyszne, a przy tym dobre również dla zapracowanych to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To doskonały pomysł na smaczne kluseczki, które doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Najważniejszym składnikiem są oczywiście ziemniaki. W tej opcji wspaniale sprawdzą się te, które dobrze się sklejają. Zbyt sypkie sprawią, że konsystencja klusek nie będzie zbyt stabilna, przez co będą się one rozpadać podczas gotowania. Kluski robi się z ugotowanych ziemniaków, dlatego należy wcześniej pamiętać o ich obróbce. Świetnie sprawdzą się tutaj resztki z obiadu, które nie zostały zjedzone, dzięki temu można ograniczyć marnowanie żywności i cieszyć się naprawdę smacznym daniem. Całość można przygotować w kilka chwil. Ta potrawa to dobra alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych.

Alergeny w kluskach z surowych ziemniaków

Lista alergenów dla klusek z surowych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klusek z surowych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
98.07
264.80
Białko (g)
2.82
7.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
21.79
58.82
Węglowodany przyswajalne (g)
19.73
53.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.30
0.80
Tiamina (mg)
0.13
0.35
Ryboflawina (mg)
0.05
0.14
Niacyna (mg)
1.41
3.81
Foliany (µg (mcg))
22.41
60.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
6.74
18.20
Potas (mg)
419.09
1131.55
Wapń (mg)
13.37
36.10
Fosfor (mg)
62.78
169.50
Magnez (mg)
24.49
66.14
Żelazo (mg)
1.08
2.93
Cynk (mg)
0.35
0.94
Miedź (mg)
0.12
0.31
Mangan (mg)
0.19
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z surowych ziemniaków 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z surowych ziemniaków

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Koszt składników
12.00