Kluski z serem białym

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z białym serem
Kluski z serem białym
Kluski z serem białym to świetna propozycja na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Kluski można podawać w wersji słodkiej lub wytrawnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 40 min
622 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (300 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kluski z serem białym krok po kroku

Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.

Ziemniaki odcedź i wystudź.

Umieść ziemniaki w malakserze i rozdrobnij.

Do ziemniaków dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, cukier i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na trzy części i z każdej utwórz rulon o grubości 2-3 cm.

Podziel rulony na kawałki.

W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.

Kluski podawaj posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.

Jak oceniasz przepis na kluski z serem białym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat klusek z serem białym

Kluski z serem białym to wspaniały pomysł na szybki obiad dla rodziny. Kluski można podać na słono i na słodko. Kluski z twarogiem zwane są leniwymi, które zazwyczaj podaje się w barach mlecznych. Przepis na kluski z serem białym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek z serem biały potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, twaróg tłusty, mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny.

Jak zrobić kluski z serem białym? Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź i wystudź. Umieść ziemniaki w malakserze i rozdrobnij. Do ziemniaków dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, cukier i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na trzy części i z każdej utwórz rulon o grubości 2-3 cm. Podziel rulony na kawałki. W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut. Kluski podawaj posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.

Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki mają wiele różnych zastosowań w kuchni. Można je podawać na słodko i wytrawnie. Ziemniaki zawierają duża ilość błonnika pokarmowego, są także źródłem skrobi opornej. Ziemniaki mają bardzo duży indeks sytości, więc świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu, który pomaga obniżać ciśnienie krwi. Potas ma wpływ na prawidłową pracę serca, jest także niezbędny do regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.

Podsumowując kluski z twarogiem są dobre na obiad lub kolację. Jeśli chcesz podać kluski na słono, nie dodawaj do nich cukru i gotuj w osolonej wodzie. Kluski są dobre do spożycia bezpośrednio po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem.

Alergeny w kluskach z serem białym

Lista alergenów dla klusek z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze klusek z serem białym

na 100g gotowej potrawy

Kluski z serem białym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kluski zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Są potrawą zawierającą niską ilość kalorii i mogą być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
155.59
622.35
Białko (g)
6.26
25.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
29.61
118.42
Węglowodany przyswajalne (g)
28.77
115.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
3.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.54
6.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.21
4.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.33
1.32
Cholesterol (mg)
23.34
93.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.59
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.73
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.42
5.69
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.98
127.90
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
76.53
306.11
Potas (mg)
252.88
1011.50
Wapń (mg)
55.40
221.61
Fosfor (mg)
75.46
301.85
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.00
72.02
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
5.06
Cynk (mg)
0.49
1.98
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z serem białym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z serem białym

Koszt składników
26.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
800 g
8 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.20
Za 800 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser twarogowy tłusty
300 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Koszt składników
26.10