Kluski z serem białym
- Ziemniaki późne - 8 średnich sztuk (800 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jogurt naturalny (300 ml)
Przepis na kluski z serem białym krok po kroku
Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut.
Ziemniaki odcedź i wystudź.
Umieść ziemniaki w malakserze i rozdrobnij.
Do ziemniaków dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, cukier i zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto podziel na trzy części i z każdej utwórz rulon o grubości 2-3 cm.
Podziel rulony na kawałki.
W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.
Kluski podawaj posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Tradycyjne kluski leniwe
-
Kluski leniwe
Więcej informacji na temat klusek z serem białym
Kluski z serem białym to wspaniały pomysł na szybki obiad dla rodziny. Kluski można podać na słono i na słodko. Kluski z twarogiem zwane są leniwymi, które zazwyczaj podaje się w barach mlecznych. Przepis na kluski z serem białym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek z serem biały potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, twaróg tłusty, mąka pszenna, cukier, jogurt naturalny.
Jak zrobić kluski z serem białym? Obierz ziemniaki i umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Ziemniaki odcedź i wystudź. Umieść ziemniaki w malakserze i rozdrobnij. Do ziemniaków dodaj twaróg, mąkę pszenną, jajko, cukier i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na trzy części i z każdej utwórz rulon o grubości 2-3 cm. Podziel rulony na kawałki. W garnku zagotuj wodę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut. Kluski podawaj posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym.
Ziemniaki to bardzo popularne warzywo znane na całym świecie. Ziemniaki mają wiele różnych zastosowań w kuchni. Można je podawać na słodko i wytrawnie. Ziemniaki zawierają duża ilość błonnika pokarmowego, są także źródłem skrobi opornej. Ziemniaki mają bardzo duży indeks sytości, więc świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych. Ziemniaki zawierają dużą ilość potasu, który pomaga obniżać ciśnienie krwi. Potas ma wpływ na prawidłową pracę serca, jest także niezbędny do regulacji gospodarki wodno elektrolitowej. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości.
Podsumowując kluski z twarogiem są dobre na obiad lub kolację. Jeśli chcesz podać kluski na słono, nie dodawaj do nich cukru i gotuj w osolonej wodzie. Kluski są dobre do spożycia bezpośrednio po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem.
Alergeny w kluskach z serem białym
Lista alergenów dla klusek z serem białym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze klusek z serem białym
Kluski z serem białym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kluski zawierają także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Są potrawą zawierającą niską ilość kalorii i mogą być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.