Kluski z sera białego

Opublikowano: 28.01.2022 r.
Ser twarogowy, jajko i mąka pszenna to główne elementy przepisu na pyszne kluski z sera białego. Możesz dodać trochę skrobi ziemniaczanej, żeby poprawić konsystencję. Wszystko razem zagnieć, zagotuj i ciesz się prostą, satysfakcjonującą potrawą.
Składniki dla 16 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 400 g (2 opakowania)
 - Jajko - 1 szt.
 - Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
 - Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól
 
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- garnek
 
Przepis krok po kroku
- Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek.
 - Wbij jajko i dodaj odrobinę mąki, wymieszaj całość.
 - Przełóż masę serową na stolnicę z mąką, uformuj wałek.
 - Przecinaj powstały wałek pod skosem, kluski powinny mieć długość około 3-4 cm.
 - Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Zacznij gotować od momentu zagotowania wody.
 - Gdy kluski wypłyną na wierzch, są gotowe do spożycia.
 
Komentarz dietetyka
Kluski to świetna propozycja obiadowa dla dzieci i dorosłych, są bogate w nabiał i wapń.
~ Oliwia Gawron, dietetyk