Kluski z mięsem z rosołu
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Karkówka wieprzowa - 1 kawałek (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kluski z mięsem z rosołu krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie do miękkości.
Ziemniaki poduś za pomocą praski i zostaw do ostygnięcia.
Ugotowane już mięso z rosołu zmiel i dopraw do smaku.
Do mięsnego farszu dodaj odrobinę rosołu lub wywaru warzywnego i wymieszaj, po to aby farsz nie okazał się zbyt suchy.
Do rozgniecionych ziemniaków wbij jajka i wsyp skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie.
Gdyby ciasto było zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej skrobi.
Ciasto uformuj w niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego.
Rozpłaszcz ją i dodaj odrobinę farszu.
Tak przygotowane kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kluski polej odrobiną tłuszczu, dodaj prażoną cebulkę.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat klusek z mięsem z rosołu
Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków i mięsa, które zapewni Ci sytość na długie godziny.
Poznaj mój przepis na kluski z mięsem z rosołu i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, mięso z rosołu, cebula, mąka ziemniaczana i jajka.
Jest to dobra propozycja obiadowa, wtedy, gdy zostaną Ci ziemniaki z obiadu. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.
Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Zatem, jak zrobić kluski z mięsem z rosołu?
Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i podusisz. Dokładnie tak jak byś przygotowywał puree ziemniaczane.
Chyba że masz gotowe ziemniaki, które zostały Ci z obiadu.
Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka, odrobinę soli i zagnieć ciasto w rękach.
Mięso gotowane, które zostało Ci z rosołu, zmiel za pomocą młynka, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Masę ziemniaczaną podziel na kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszcz je w rękach, dodaj odrobinę farszu i ponownie uformuj kulki.
Gotowe kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut.
Sam widzisz jak proste w przygotowaniu są kluski z mięsem z rosołu. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i pamiętaj o nim szczególnie wtedy, gdy po obiedzie zostaną Ci ugotowane ziemniaki lub mięso. Będzie to dobry pomysł na kolejny obiad lub kolację jeszcze tego samego dnia. Zawsze najlepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie niż marnowanie żywości. To szybkie i łatwe danie będzie idealną propozycją na obiad dla całej Twojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w kluskach z mięsem z rosołu
Lista alergenów dla klusek z mięsem z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek z mięsem z rosołu
Jeśli nie masz mięsa z rosołu, gotuj dowolny rodzaj mięsa i zmiel je lub skorzystaj z gotowego mięsa mielonego.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.