Kluski z mięsem

Opublikowano: 10.02.2022 r., 11:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna potrawa - kluski z mięsem
Kluski z mięsem
Kluski z mięsem to wspaniały pomysł na tradycyjne danie kuchni Polskiej. Kluski przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
614 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Przepis na kluski z mięsem krok po kroku

Obierz ziemniaki i umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli, ugotuj ziemniaki.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę.

Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą majerankiem, oregano i czosnkiem, smaż przez 8-10 minut.

Ziemniaki umieść w malakserze dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na 12 równych części i spłaszcz w rękach.

Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę.

W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą.

Gotuj kluski partiami, wkładając je do wrzącej wody.

Jak oceniasz przepis na kluski z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat klusek z mięsem

Kluski z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Smaczne kluski z ziemniaków gotowanych mają jasny kolor i lekko klejącą konsystencję. Kluski to tradycyjne danie z Podlasia, można je przygotować z mięsem mielonym lub mięsem z rosołu. Przepis na kluski z mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, oregano, czosnek granulowany.

Jak zrobić kluski z mięsem? Obierz ziemniaki i umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli, ugotuj ziemniaki. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą majerankiem, oregano i czosnkiem, smaż przez 8-10 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Ziemniaki umieść w malakserze dodaj jajko, dopraw solą i rozdrobnij. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na 12 równych części i spłaszcz w rękach. Na środek każdego kawałka ciasta wyłóż mięso mielone i uformuj kluskę. W garnku zagotuj dużą ilość wody z solą. Gotuj kluski partiami, wkładając je do wrzącej wody. Jeśli woda będzie się zbyt słabo gotować, kluski się rozgotują.

Ziemniaki są bardzo popularnym na całym globie warzywem. Używa się ich w kuchni do przygotowania wielu dań wytrawnych oraz jako dodatek do dań słodkich. Ziemniaki mają liczne odmiany, które różnią się zawartością skrobi, kolorem i kształtem. W zależności od zawartości skrobi ziemniaki mają inne zastosowanie. Jeśli nie jesteś pewny czy wybierasz odpowiednią odmianę, zapytaj o to sprzedawcę. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszych jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszne kluski z mięsem mielony to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Można je podać także jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Kluski możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej odsmażyć je na oleju. Kluski można przygotować także z dodatkiem warzyw. Kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu.

Alergeny w kluskach z mięsem

Lista alergenów dla klusek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Kluski z mięsem to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski nie zawierają dużej ilości kalorii i mogą być dobrym daniem na diecie redukcyjnej. Kluski są także świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
178.06
614.32
Białko (g)
7.73
26.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
14.99
51.72
Węglowodany przyswajalne (g)
13.89
47.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
9.65
33.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
11.75
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
21.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.80
16.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
4.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.49
132.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.30
7.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.92
85.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
26.24
90.54
Potas (mg)
301.23
1039.25
Wapń (mg)
16.20
55.90
Fosfor (mg)
98.69
340.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.27
69.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
4.11
Cynk (mg)
0.94
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z mięsem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z mięsem

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
49.00