Kluski z makiem na wigilię

Opublikowano: 26.08.2021 r., 15:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z makiem na wigilię podane w eleganckiej miseczce.
Kluski z makiem na wigilię
Kluski z makiem to danie typowo wigilijne, jednak spokojnie może gościć w menu na co dzień. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo sycące.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
1154 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 3 szklanki (450 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masa makowa 1 puszka (840 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, duża miska, sitko

Przepis na kluski z makiem na wigilię krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka i wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami.

Uformuj z ciasta dużą kulę i podziel ją na 4 części. Każdą zroluj rękami na blacie, by były bardzo cienkie i wytnij podłużne kluski.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody i partiami wrzucaj niewielką ilość klusek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Gotowe kluski przełóż do miski i połącz z gotową masą makową z bakaliami.

Jak oceniasz przepis na kluski z makiem na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek z makiem na wigilię

Kluski z makiem na wigilię to pyszne danie, pełne smaku i pięknie się prezentujące. Choć w większości przepisów pod nazwą kluski kryje się makaron, to jednak warto jest zrobić własnoręcznie kluseczki z mąki pszennej, które są nie tylko bardziej delikatne, ale również smaczniejsze. Dzięki temu całość na pewno bardziej przypadnie do gustu wszystkim domownikom. To pożywne danie, które spokojnie można przygotowywać nie tylko od święta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski z makiem na wigilię, które będą niezwykle smaczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego kluski niezwykle delikatne, rozpływające się w ustach. Całość można zrobić w bardzo szybkim czasie.

Przepis na kluski z makiem jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Całość powstaje w kilkanaście minut. Nawet proces wykrajania kluseczek jest niezwykle prosty i szybki. To ich wycinania wystarczy zwykły kuchenny nóż. Kluski smakują idealnie, gdy są bardzo cienkie, dlatego dobrze jest bardzo mocno je zrolować i powycinać.

Choć kluski z makiem to nie potrawy wigilijne, które są najbardziej znane, ale wciąż goszczą w świątecznym menu wielu osób. Warto włączyć je do swojego i przekonać się jak wspaniale smakują. Całość sprawdzi się nie tylko od święta, to również wspaniały pomysł na pyszne danie obiadowe czy na kolację.

Najlepiej do przygotowania klusek z makiem sprawdzi się masa makowa, która jest już gotowa. To pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Dobrze jest wybierać masę makową z dodatkiem bakalii, dzięki czemu nie trzeba dodawać ich osobno. Sprawdzą się takie z suszonymi owocami, ale również z orzechami. To dodatek, który sprawi, że całe danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jakie kluski do maku pasują najlepiej, to odpowiedź poznasz w tym przepisie. Kluseczki z niego są idealne, bardzo miękkie i delikatne, dzięki czemu wspaniale współgrają ze słodką masą makową. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To naprawdę dobry przepis na szybkie i pyszne danie.

Alergeny w kluskach z makiem na wigilię

Lista alergenów dla klusek z makiem na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek z makiem na wigilię

na 100g gotowej potrawy

To danie z wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie sprawdzi się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
320.73
1154.64
Białko (g)
9.06
32.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
56.27
202.58
Węglowodany przyswajalne (g)
53.04
190.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
7.20
25.92
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
23.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
56.87
204.72
Wapń (mg)
217.75
783.91
Żelazo (mg)
3.52
12.67
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z makiem na wigilię 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z makiem na wigilię

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masa makowa
840 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
9.88
Za 840 g
Koszt składników
19.00