Kluski z kaszy manny
- Kasza manna (350 g)
- Jajko (4 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
Przepis na kluski z kaszy manny krok po kroku
W misce umieść ciepłe masło.
Wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj.
Dodaj kaszę manną i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
W garnku umieść wodę i sól, zagotuj.
Łyżką nakładaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek z kaszy manny
Kluski z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na proste kluseczki do obiadu. Kluski można dodać do zupy lub podać z dodatkiem sosu warzywnego, lub mięsnego. Przepis na kluski z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, masło, jajka, sól, gałka muszkatołowa.
Jak zrobić kluski z kaszy manny? W misce umieść ciepłe masło. Wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj. Dodaj kaszę manną i gałkę muszkatołową, wymieszaj. W garnku umieść wodę i sól, zagotuj. Łyżką nakładaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną.
Jajka są jednym z produktów pochodzenia zwierzęcego, które każdego dnia wykorzystujemy w naszej kuchni. W Polsce najczęściej spożywa się jajka kurze, rzadziej kacze lub gęsie. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach metabolizmu w naszym ciele. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Kasza manna jest głównie źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Produkowana jest z pszenicy i zawiera dużą ilość glutenu. Nie jest produktem odpowiednim dla osób chorujących na cukrzycę oraz celiakię. Kasza manna jest bardzo dobrym dodatkiem zagęszczającym do potraw.
Podsumowując prosty przepis na szybkie kluski można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Kluski mają delikatną konsystencję i są bardzo uniwersalne w smaku. Łatwe do zrobienia kluski świetnie sprawdzą się dla dzieci. Proste kluski można przygotować także z różnymi ziołami, aby były bardziej aromatyczne. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.
Alergeny w kluskach z kaszy manny
Lista alergenów dla klusek z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze klusek z kaszy manny
Kluski z kaszy manny to dobre źródło węglowodanów. Klusek nie powinny spożywać osoby z problemami z metabolizmem węglowodanów. Kluski zawierają także sporą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.