Kluski z kaszy manny

Opublikowano: 17.03.2022 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski z kaszy manny na talerzu
Kluski z kaszy manny
Kluski z kaszy manny to wspaniała propozycja na dodatek do rosołu. Kluski można podać także jako samodzielne danie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na doskonałe kluseczki.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas ubijania 20 min
899 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza manna (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na kluski z kaszy manny krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło.

Wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj.

Dodaj kaszę manną i gałkę muszkatołową, wymieszaj.

W garnku umieść wodę i sól, zagotuj.

Łyżką nakładaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną.

Jak oceniasz przepis na kluski z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat klusek z kaszy manny

Kluski z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na proste kluseczki do obiadu. Kluski można dodać do zupy lub podać z dodatkiem sosu warzywnego, lub mięsnego. Przepis na kluski z kaszy manny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kasza manna, masło, jajka, sól, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić kluski z kaszy manny? W misce umieść ciepłe masło. Wbij jajka, dodaj sól i zmiksuj. Dodaj kaszę manną i gałkę muszkatołową, wymieszaj. W garnku umieść wodę i sól, zagotuj. Łyżką nakładaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną.

Jajka są jednym z produktów pochodzenia zwierzęcego, które każdego dnia wykorzystujemy w naszej kuchni. W Polsce najczęściej spożywa się jajka kurze, rzadziej kacze lub gęsie. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach metabolizmu w naszym ciele. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą zapobiegając jej zwyrodnieniu. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka. Zwracaj uwagę na jakość jajek, wybieraj te od kur wolno żyjących. Kasza manna jest głównie źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Produkowana jest z pszenicy i zawiera dużą ilość glutenu. Nie jest produktem odpowiednim dla osób chorujących na cukrzycę oraz celiakię. Kasza manna jest bardzo dobrym dodatkiem zagęszczającym do potraw.

Podsumowując prosty przepis na szybkie kluski można wykorzystać jako dodatek do wielu potraw. Kluski mają delikatną konsystencję i są bardzo uniwersalne w smaku. Łatwe do zrobienia kluski świetnie sprawdzą się dla dzieci. Proste kluski można przygotować także z różnymi ziołami, aby były bardziej aromatyczne. Kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Alergeny w kluskach z kaszy manny

Lista alergenów dla klusek z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze klusek z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Kluski z kaszy manny to dobre źródło węglowodanów. Klusek nie powinny spożywać osoby z problemami z metabolizmem węglowodanów. Kluski zawierają także sporą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
428.23
899.28
Białko (g)
8.58
18.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
29.49
61.93
Węglowodany przyswajalne (g)
27.92
58.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
30.79
64.66
Tłuszcze nasycone (g)
20.06
42.12
Tłuszcze nienasycone (g)
10.74
22.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.04
18.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
3.56
Cholesterol (mg)
168.21
353.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
276.32
580.28
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.60
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.06
Retinol (µg (mcg))
271.84
570.86
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Niacyna (mg)
1.37
2.87
Foliany (µg (mcg))
41.89
87.96
Beta karoten (µg (mcg))
54.48
114.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
40.10
84.22
Potas (mg)
118.00
247.80
Wapń (mg)
29.28
61.48
Fosfor (mg)
113.06
237.42
Magnez (mg)
22.63
47.53
Żelazo (mg)
0.94
1.98
Cynk (mg)
0.78
1.64
Miedź (mg)
0.10
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek z kaszy manny 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek z kaszy manny

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
350 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
18.00