Kluski tarte

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski tarte podane na półmisku z cebulą.
Kluski tarte
Kluski tarte to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dodatki do obiadów. Są miękkie, delikatne i pasują do wielu różnych dań. Idealne także dla dzieci.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
356 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (160 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na kluski tarte krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.

Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.

Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na kluski tarte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat klusek tartych

Kluski tarte to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dodatki do obiadów. Są miękkie, delikatne i pasują do wielu różnych dań. Idealne także dla dzieci.

Przepis na kluski tarte to doskonały pomysł na wykorzystanie surowych ziemniaków. Powstają z niego kluski bardzo smaczne i ciekawe. Ze względu na użycie surowych ziemniaków są szare. Mogą stanowić dodatek lub główną bazę. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, gdyż mają podobny smak, za to ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Idealnie komponują się zwłaszcza z sosem pieczeniowym i pieczarkowym. Przepis na szare kluski jest znany od pokoleń zwłaszcza we wschodnich rejonach Polski, to właśnie tam cieszą się największą popularnością. Ziemniaki stanowią podstawę tradycyjnej kuchni, a najlepsze jest w nich to, że można z nich przygotować tak wiele różnych potraw. Kluski są jedną z najbardziej uwielbianych. Nic dziwnego, ciężko jest przejść obok nich obojętnie, gdyż są idealnie miękkie, a przy tym naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania, można znaleźć w każdej domowej spiżarni. To dobre rozwiązanie na szybkie danie z ziemniaków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski tarte, by były pyszne i łatwe, to ten sprawdzony przepis stanowi dobre rozwiązanie. Całość robi się z tartych ziemniaków i mąki, dzięki temu są bardzo proste. Ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, nie potrzeba również do tego specjalistycznego sprzętu. Przyda się tylko tarka. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.

Alergeny w kluskach tartych

Lista alergenów dla klusek tartych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek tartych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, którą dobrze połączyć ze źródłem białka i świeżymi warzywami, gdyż sama zawiera niewiele wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kcal)
117.65
356.48
Białko (g)
4.14
12.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany (g)
24.02
72.79
Węglowodany przyswajalne (g)
22.29
67.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz (g)
0.72
2.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina B6 (mg)
0.27
0.80
Tiamina (mg)
0.19
0.58
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Niacyna (mg)
1.74
5.27
Foliany (µg (mcg))
33.57
101.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód (mg)
11.76
35.64
Potas (mg)
372.77
1129.48
Wapń (mg)
14.91
45.19
Fosfor (mg)
72.21
218.78
Magnez (mg)
24.20
73.33
Żelazo (mg)
1.48
4.47
Cynk (mg)
0.44
1.35
Miedź (mg)
0.12
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek tartych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek tartych

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
13.00