Kluski szagówki

Opublikowano: 29.01.2022 r., 17:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne wielkopolskie kluski ziemniaczane
Kluski szagówki
Kopytka lub z gwary poznańskiej szagówki to kluski na bazie ziemniaków, które przygotujesz w swoim domu z bardzo krótkim czasie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
384 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości - 1 kawałek (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na kluski szagówki krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, zostaw do ostygnięcia.

Dodaj mąkę, szczyptę soli i wbij jajko, dokładnie wymieszaj całość.

Uformuj wałek i przecinaj pod skosem co 3-4 cm.

Kluski ugotuj w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na wierzch, są dobre do spożycia.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i boczek.

Kluski podawaj ze skwarkami lub do dania obiadowego z sosem.

Jak oceniasz przepis na kluski szagówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat kluskom szagówki

Tradycyjne poznańskie kopytka lub kluski szagówki z gwary poznańskiej to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom nie jest to trudne w wykonaniu danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na kluski szagówki, które przygotujesz w krótkim czasie. Potrawa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet osoba, dopiero zaczynając swoją przygodę w kuchni.

Jest to świetne danie z ugotowanych ziemniaków, gdy zostanie Ci nadmiar po obiedzie, nie wyrzucaj ich. Jeszcze się przydadzą. Zamiast je wyrzucać, przygotuj kluski z mięsem mielonym lub szare kluski również z mojego przepisu.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować ziemniaki, mąkę, jajko, olej, cebulę i odrobinę boczku, z którego powstaną skwarki.

Zatem, jak zrobić kluski szagówki?

W pierwszej kolejności zacznij od obrania i ugotowania wszystkich ziemniaków.

Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę lub rozgnieć, dodaj jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na stolnicy z odrobiną mąki uformuj wałek, co 3-4 cm przecinaj pod skosem tak, aby powstały kluski. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie, po 5-7 minutach będą dobre do podania. Gdy kluski zaczną wypływać, na wierzch wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Tak przygotowane kluski będą pyszne na obiad.

Olej rzepakowy rozgrzej mocno na patelni i zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i boczek.

Ugotowane kluski podawaj z cebulką i boczkiem. Pomysł na rodziny obiad gotowy.

To danie jest pyszne i na pewno zasmakuje całej rodzinie, ale należy pamiętać, że jest ono przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Ziemniaki nie będą najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do których należy insulinooporność i cukrzyca typu 2. Charakteryzują się one wysokim indeksem glikemicznym. Jeśli jesteś osobą zdrową, będzie to dobry pomysł na obiad dla Ciebie. Kluski możesz przygotować jako osobna potrawa np. ze skwarkami, ale też jako dodatek do dania obiadowego z mięsem i sosem. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w kluskach szagówki

Lista alergenów dla kluskom szagówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kluskom szagówki

na 100g gotowej potrawy

Kluski zawierają gluten w swoim składzie przez dodatek mąki pszennej. Szagówki możesz podawać do dań obiadowych z sosem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.34
384.68
Białko (g)
6.35
12.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.82
37.65
Węglowodany przyswajalne (g)
17.60
35.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.20
20.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.68
7.37
Tłuszcze nienasycone (g)
6.52
13.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.70
9.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.82
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.66
67.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.17
4.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.11
60.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
161.79
323.57
Potas (mg)
290.76
581.53
Wapń (mg)
14.96
29.91
Fosfor (mg)
90.99
181.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.25
40.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.58
Cynk (mg)
0.60
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kluskom szagówki 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kluskom szagówki

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wieprzowy bez kości
200 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
29.00