Kluski śląskie Thermomix
- Ziemniaki ugotowane - mączyste (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (160 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kluski śląskie z thermomixa krok po kroku
W naczyniu umieść ziemniaki i skrobię. Wymieszaj 10 sekund / obroty 4.
Dodaj jajko i pół łyżeczki soli. Wyrabiaj przy użyciu kopystki przez 20 sekund / Interwał.
W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę.
Ciasto przełóż na blat i zagnieć chwilę dłońmi. Uformuj z ciasta wałek grubości 3-4 cm. Pokrój na 24 równe części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
Kulki spłaszcz lekko w dłoniach i zrób wgłębienie na środku.
Kluski włóż do gotującej się wody i gotuj około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Kluski wyławiaj łyżką cedzakową.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat klusek śląskich z thermomixa
Tradycyjne, domowe kluski śląskie Thermomix wykonasz w kilka minut. To świetnie ułatwienie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z dziurką. Przygotuj ten prosty przepis na kluski śląskie z Thermomixa i sam przekonaj się, jakie są pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania potrzebne będą ugotowane ziemniaki, skrobia ziemniaczana i jajko. Wystarczy w naczyniu Thermomixa umieścić ziemniaki ze skrobią i wymieszać. Teraz dodaj jajko i sól. Wszystko ponownie wymieszaj. Na stolnicy lub blacie oprószonej skrobią wyrabiaj chwilę ciasto. Następnie uformuj wałek i pokrój na 24 równe kawałki. Każdy uformuj w kulkę i lekko spłaszcz. Na środku zrób wgłębienie z pomocą palca. Tak przygotowane kluseczki gotuj we wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia klusek. Jeśli Thermomix to jedyny sprzęt kuchenny, jaki masz to w nim, możesz również ugotować ziemniaki. Wlej do naczynia Thermomixa 500 g wody. Ziemniaki obierz, umyj i ułóż w koszyczku. Koszyczek umieść w naczyniu i gotuj na parze 30 minut / Varoma / obroty 1.
Tak przygotowane dobre kluski śląskie to świetny pomysł na dodatek do mięs z sosem lub np. gulaszu wegetariańskiego. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kluski śląskie w Thermomixie i wykorzystacie je na obiad.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.
Aby w pełni udał się Państwu ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.
Alergeny w kluskach śląskich z thermomixa
Lista alergenów dla klusek śląskich z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek śląskich z thermomixa
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.