Kluski śląskie
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 szklanka (160 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na kluski śląske krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść w prasce do dużej miski. Dodaj 3/4 skrobi ziemniaczanej, sól i jajko i wyrób rękami ciasto. Podsypuj ciasto resztą skrobi, by się nie kleiło.
Uformuj z cista dużą kulkę.
Podziel ją na mniejsze części i z każdej odrywaj kawałek, który ma odpowiadać wielkością małej śliwce.
Ulep z niego kulkę, spłaszcz w dłoniach, a na środku zrób dziurkę kciukiem.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól, wrzucaj kluski partiami. Gotuj przez 10 minut.
-
Kluski z makiem
-
Kluseczki francuskie
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat klusek śląskich
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym wyborem nawet dla osób początkujących. To niezwykle lekki dodatek do drugiego dania, który sprawia że całość od razu lepiej smakuje i się prezentuje. Najlepiej smakują od razu po ugotowaniu.
Do wykonania klusek potrzebne są tylko trzy składniki. Dzięki temu to danie jest niezwykle proste i tanie. Pozwala również na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu. W tej wersji zyskują nowego charakteru, są pyszne i naprawdę miękkie, dlatego smakują nawet najmłodszym domownikom. Wspaniale komponują się z sosem pieczeniowym, czy z cebulką.
Przepis na kluski śląskie jest naprawdę bardzo łatwy. Można je przygotować w zaledwie kilka chwil, z produktów, które zawsze znajdują się w domowej spiżarni. Skrobię ziemniaczaną można spokojnie zastąpić mąką pszenną, jednak wtedy nie będą już bezglutenowe.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kluski śląskie, które będą niezwykle pyszne i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Z tej receptury dowiesz się jak się robi dobre ciasto z jajkiem na kluski śląskie. Dodatek jajka sprawia, że całość jest bardziej elastyczna i spójna, więc łatwiej wyrabia się kluseczki. Dodatkowo jajko pozwala na uzyskanie lepszego koloru i faktury całości.
Kluski śląskie to tradycyjne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznej domowej kuchni polskiej. Są niezwykle miękkie, smaczne i sycące. Ten prosty przepis, pozwala przygotować je w niezwykle szybkim czasie, w taki sposób, że są naprawdę pyszne.
Kluski robi się z ziemniaków, najlepiej wybierać te jak najbardziej mączyste, które świetnie się rozpadają i będą idealnie się formowały w okrągłe kształty. Te przeznaczone do gotowania stają się niezwykle miękkie po obróbce termicznej. To naprawdę łatwy sposób na przemianę zwykłych gotowanych ziemniaków, w przepyszne danie, które świetnie smakuje samo, ale również z dodatkami. Kluski z dziurką są bardzo delikatne i łagodne więc sprawdzą się również jako posiłek dla dzieci.
Alergeny w kluskach śląskich
Lista alergenów dla klusek śląskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek śląskich
Kluski śląskie są lekkostrawne, dlatego nadają się dla osób na tej diecie. Muszą na nie uważać osoby z cukrzycą, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.