Przepis na kluski ryżowe krok po kroku
- Ryż biały 400 g
- Mąka ziemniaczana 150 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Jajko 3 szt.
Ryż umieść w garnku i wlej wodę, gotuj przez 20 minut.
Odcedź ryż i wystudź.
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Ryż umieść w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij.
Do masy ryżowej dodaj cebulę, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj małe kluseczki.
W garnku zagotuj wodę z solą i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.
Kluski podawaj na dużym talerzu.
Często zadawane pytania
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski lane na mleku
-
Kartacze z mięsem
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluski łyżką kładzione
-
Bogracz z kluskami
-
Kluski i kluseczki

(liczba kalorii)
Kluski ryżowe - cechy przepisu
Więcej o kluskach ryżowych
Kluski ryżowe to świetny pomysł na pyszne kluski do obiadu. Można je podać także jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. Kluski ryżowe nie zawierają glutenu, więc sprawdzą się w diecie osób chorujących na celiakię. Przepis na kluski ryżowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mąka ziemniaczana, jajko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić kluski ryżowe? Ryż umieść w garnku i wlej wodę, gotuj przez 20 minut. Odcedź ryż i wystudź. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Ryż umieść w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij. Do masy ryżowej dodaj cebulę, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, zagnieć gładkie ciasto. W garnku zagotuj wodę z solę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut. Kluski podawaj na dużym talerzu.
Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci, aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.
Podsumowując pyszne kluski ryżowe bez glutenu to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Prosty przepis na kluski możesz przygotować z ryżu, który pozostał po obiedzie. Domowe kluski są niskokaloryczne. Koreańskie kluski ryżowe podaje się najczęściej w towarzystwie sosów z warzywami lub mięsem.
Wartości odżywcze klusek ryżowych
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kluskach ryżowych
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kluski ryżowe
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski ryżowe
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach ryżowych
Lista alergenów dla klusek ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko