Przepis na kluski ryżowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Ryż umieść w garnku i wlej wodę, gotuj przez 20 minut.

Odcedź ryż i wystudź.

Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Ryż umieść w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij.

Do masy ryżowej dodaj cebulę, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta uformuj małe kluseczki.

W garnku zagotuj wodę z solą i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut.

Kluski podawaj na dużym talerzu.

Kluski ryżowe przed ugotowaniem leżą na blacie wysypanym mąką.
Kluski ryżowe
Koszt przygotowania dania
8.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
628 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Kluski ryżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach ryżowych

Kluski ryżowe to świetny pomysł na pyszne kluski do obiadu. Można je podać także jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. Kluski ryżowe nie zawierają glutenu, więc sprawdzą się w diecie osób chorujących na celiakię. Przepis na kluski ryżowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, mąka ziemniaczana, jajko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić kluski ryżowe? Ryż umieść w garnku i wlej wodę, gotuj przez 20 minut. Odcedź ryż i wystudź. Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Ryż umieść w malakserze, dodaj jajko i rozdrobnij. Do masy ryżowej dodaj cebulę, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, zagnieć gładkie ciasto. W garnku zagotuj wodę z solę i partiami gotuj kluski przez 4-5 minut. Kluski podawaj na dużym talerzu.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci, aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.

Podsumowując pyszne kluski ryżowe bez glutenu to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Prosty przepis na kluski możesz przygotować z ryżu, który pozostał po obiedzie. Domowe kluski są niskokaloryczne. Koreańskie kluski ryżowe podaje się najczęściej w towarzystwie sosów z warzywami lub mięsem.

Wartości odżywcze klusek ryżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
314.03 kcal
628.07 kcal
Białko
6.01 g
12.03 g

Węglowodany w kluskach ryżowych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
45.69 g
91.37 g
Węglowodany przyswajalne
44.28 g
88.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
2.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.98 g
23.96 g
Tłuszcze nienasycone
10.10 g
20.20 g

Witaminy w przepisie na kluski ryżowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.18 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
2.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.38 µg (mcg)
42.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski ryżowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.97 mg
67.94 mg
Potas
228.54 mg
457.08 mg
Wapń
25.61 mg
51.21 mg
Fosfor
99.77 mg
199.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.55 mg
45.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.62 mg
1.23 mg
Cynk
0.79 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek ryżowych 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach ryżowych

Lista alergenów dla klusek ryżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek ryżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na kluski ryżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób