Kluski przecieraki

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajko – oto główne składniki tradycyjnych klusek przecieraków! Te proste, a zarazem pyszne kluski są idealnym dodatkiem do wielu dań. Główną robotę wykonają tutaj ziemniaki i mąka, a jajko spaja całość, tworząc miękkie, rozpływające się w ustach kluski, które podbiją serce każdego smakosza.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 320 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie.
- Odcedź ugotowane ziemniaki i przetrzyj przez praskę lub tłuczki do ziemniaków.
- Wymieszaj puree z mąką i jajkiem. Dodawaj mąkę stopniowo, aż uzyskasz jednolite i elastyczne ciasto. Dodaj szczyptę soli.
- Na blacie rozsyp odrobinę mąki i uformuj wałek o grubości 2 cm.
- Pokrój kluski na kawałki o długości około 2 cm.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kluski do gotującej się wody, aż wypłyną na powierzchnię.
- Gdy kluski wypłyną, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie odcedź.
Komentarz dietetyka
Kluski możesz podawać z podsmażonymi skwarkami lub cebulką.
~ Oliwia Gawron, dietetyk