Kluski na parze Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 20:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski na parze Thermomix w szklanej misce na wiklinowej tacy
Kluski na parze Thermomix
Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie na parze 20 min
123 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% (120 ml)
  • Cukier 1,5 łyżki (15 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Masło (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
pędzelek, thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na kluski na parze z thermomixa krok po kroku

Mleko wlej do naczynia Thermomixa, dodaj pokrojone masło i podgrzej przez 4 minuty / temperatura 38 stopni / obroty 1.

Dodaj pokruszone drożdże, cukier, mąkę i jajko. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / Interwał.

Wyłóż ciasto na blat i podziel na 10 części. Uformuj kulki.

Przystawkę Varoma posmaruj olejem z użyciem pędzelka. Wyłóż na przystawce Varoma kluski, zachowując niewielkie przerwy. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Wlej do naczynia Thermomixa 500 ml wody. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty 1.

Jak oceniasz przepis na kluski na parze z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat klusek na parze z thermomixa

Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej.

Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowańce, parowce czy paruchy. Każda z nazw odnosi się do ich przygotowania, czyli właśnie gotowania na parze. Domowe kluski na parze to idealny dodatek do obiadu. By powstało słodkie danie, można użyć słodkiej śmietanki, twarogu, dżemu, cukru czy owoców. W takim wydaniu będą idealnym obiadem dla dzieci. W wersji wytrawnej parowce świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs duszonych z sosami lub okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulką.

Drożdże odgrywają w tym daniu kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, kluski na parze stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Optymalna temperatura to około 38 stopni. Dlatego też podgrzej mleko z masłem do tej temperatury w naczyniu Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż ciasto na blat i uformuj 10 bułeczek. Przystawkę Varoma natłuść. Najłatwiej zrobisz to poprzez rozprowadzenie oleju pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Kluski ułóż w przystawce i odstaw na 30 minut. Pamiętaj, by zachować przerwy między kluskami, by para miała swobodny przepływ i równomiernie ugotowała kluski. Po tym czasie ugotuj na parze przez 20 minut. Tylko tyle wystarczy by wykonać prosty przepis na kluski na parze z Thermomixa. Sami widzicie, że te kluski są łatwe w wykonaniu, a z niego powstają smaczne parowce.

Jeśli chcecie przyrządzić pyszny i szybki sos do klusek, to przygotujcie 500 g świeżych truskawek, dużą łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki cukru pudru. Truskawki umyjcie, pokrójcie w kostkę i włóżcie do rondelka. Dodajcie pozostałe składniki i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie tak około 10 minut, po czym całość dokładnie zblendujcie. Kluski w takim wydaniu będą naprawdę pyszne.

Wiecie już jak zrobić kluski na parze w Thermomixie z sosem truskawkowym. To naprawdę dobre danie przygotujesz tylko w godzinę.

Alergeny w kluskach na parze z thermomixa

Lista alergenów dla klusek na parze z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek na parze z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Drożdże oprócz działania spulchniającego mają wiele wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
275.14
123.81
Białko (g)
9.98
4.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
42.59
19.17
Węglowodany przyswajalne (g)
42.26
19.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
7.38
3.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.77
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
1.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.59
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.93
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
112.54
50.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
28.66
12.90
Potas (mg)
143.81
64.72
Wapń (mg)
48.13
21.66
Fosfor (mg)
125.96
56.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.55
11.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.20
1.44
Cynk (mg)
1.21
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek na parze z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek na parze z thermomixa

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Cukier
15 g
1,5 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
27.00