- Mleko 3,2% 120 ml
- Cukier 15 g 1,5 łyżki
- Mąka pszenna typ 550 250 g
- Drożdże świeże 20 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
- Masło 15 g
Przepis na kluski na parze z thermomixa krok po kroku
Mleko wlej do naczynia Thermomixa, dodaj pokrojone masło i podgrzej przez 4 minuty / temperatura 38 stopni / obroty 1.
Dodaj pokruszone drożdże, cukier, mąkę i jajko. Wyrabiaj ciasto przez 3 minuty / Interwał.
Wyłóż ciasto na blat i podziel na 10 części. Uformuj kulki.
Przystawkę Varoma posmaruj olejem z użyciem pędzelka. Wyłóż na przystawce Varoma kluski, zachowując niewielkie przerwy. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wlej do naczynia Thermomixa 500 ml wody. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj przez 20 minut / temperatura Varoma / obroty 1.

-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Sernik rosa Thermomix
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Informacje dietetyczne - kluski na parze thermomix
Wartości odżywcze klusek na parze z thermomixa
Drożdże oprócz działania spulchniającego mają wiele wartości odżywczych.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach na parze z thermomixa
Lista alergenów dla klusek na parze z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat klusek na parze z thermomixa
Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej.
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowańce, parowce czy paruchy. Każda z nazw odnosi się do ich przygotowania, czyli właśnie gotowania na parze. Domowe kluski na parze to idealny dodatek do obiadu. By powstało słodkie danie, można użyć słodkiej śmietanki, twarogu, dżemu, cukru czy owoców. W takim wydaniu będą idealnym obiadem dla dzieci. W wersji wytrawnej parowce świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs duszonych z sosami lub okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulką.
Drożdże odgrywają w tym daniu kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, kluski na parze stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Optymalna temperatura to około 38 stopni. Dlatego też podgrzej mleko z masłem do tej temperatury w naczyniu Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż ciasto na blat i uformuj 10 bułeczek. Przystawkę Varoma natłuść. Najłatwiej zrobisz to poprzez rozprowadzenie oleju pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Kluski ułóż w przystawce i odstaw na 30 minut. Pamiętaj, by zachować przerwy między kluskami, by para miała swobodny przepływ i równomiernie ugotowała kluski. Po tym czasie ugotuj na parze przez 20 minut. Tylko tyle wystarczy by wykonać prosty przepis na kluski na parze z Thermomixa. Sami widzicie, że te kluski są łatwe w wykonaniu, a z niego powstają smaczne parowce.
Jeśli chcecie przyrządzić pyszny i szybki sos do klusek, to przygotujcie 500 g świeżych truskawek, dużą łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki cukru pudru. Truskawki umyjcie, pokrójcie w kostkę i włóżcie do rondelka. Dodajcie pozostałe składniki i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie tak około 10 minut, po czym całość dokładnie zblendujcie. Kluski w takim wydaniu będą naprawdę pyszne.
Wiecie już jak zrobić kluski na parze w Thermomixie z sosem truskawkowym. To naprawdę dobre danie przygotujesz tylko w godzinę.
Szacunkowy koszt przygotowania klusek na parze z thermomixa
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023