Kluski na parze
- Drożdże świeże (35 g)
- Mąka pszenna typ 500 (540 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Cukier (20 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (30 g)
Przepis na kluski na parze krok po kroku
Mleko, jajka i masło wyciągnij wcześniej z lodówki.
W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.
Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe pół szklanki mleka i dodaj bardzo miękkie masło.
Wlej do miski rozczyn.
Wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.
Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.
Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 14 części.
Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę.
Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.
Pyzy przełóż do naczynia do gotowania na parze.
Gotuj na parze przez 15 minut.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Parowańce
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowańce, parowce czy paruchy. Każda z nazw odnosi się do ich przygotowania, czyli właśnie gotowania na parze. Domowe kluski na parze to idealny dodatek do obiadu. By powstało słodkie danie, można użyć słodkiej śmietanki, twarogu, dżemu, cukru czy owoców. W takim wydaniu będą idealnym obiadem dla dzieci. W wersji wytrawnej parowce świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs duszonych z sosami lub okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulką.
Przepis na ciasto na kluski drożdżowe jest szybkie w przygotowaniu. Na samym początku należy przygotować rozczyn z mąki, cukru, mleka i drożdży. Drożdże odgrywają w tym daniu kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, kluski na parze stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Najbardziej optymalna temperatura to około 38 stopni. Zaczyn należy pozostawić na 15 minut, by zaczął pracować. W tym miejscu można użyć również drożdży suszonych. Wtedy należy dodać ich około 10-12 g i nie trzeba czekać, aż zaczyn rozpocznie pracę. Wszystkie składniki należy połączyć w elastyczne ciasto, które potrzebuje około godziny do podwojenia swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formuje się okrągłe kule, które również powinny wyrastać 15 minut.
Jeśli gotujesz kluski partiami, warto przygotowane kule ciasta schować w lodówce. To zatrzyma proces rośnięcia, dzięki czemu bułeczki nie przerosną i nie będą miały drożdżowego posmaku. Gotowanie trwa około 15 minut.
Wiedzą już Państwo jak zrobić kluski na parze! Proces przygotowania trochę trwa, ale naprawdę to danie warte jest czekania. Po około dwóch godzinach na Twoim stole pojawią się pyszne, mięciutkie kluski na parze. Ja przynajmniej raz w roku przygotowuję takie właśnie kluski z dodatkiem musu ze świeżych truskawek. To sprawia, że są one niezwykle smaczne i dobre na letnie obiady. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na kluski na parze.
Alergeny w kluskach na parze
Lista alergenów dla klusek na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek na parze
Drożdże to nie tylko spulchniacz, ale również źródło witamin.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.