Przepis na kluski leniwe ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, praska do ziemniaków

Twaróg przeciśnij przez praskę.

Ser wymieszaj w misce z jajkiem, mąką i odrobiną soli.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Na patelnię włóż mrożony szpinak i podduś go.

Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i śmietankę. Całość gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gotowe kluski podawaj z sosem.

Kluski leniwe ze szpinakiem podane na dużym czarnym talerzu.
kluski leniwe ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
10.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Kluski leniwe ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kluskach leniwych ze szpinakiem

Kluski leniwe ze szpinakiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo proste w przygotowaniu. To świetna opcja szczególnie dla osób, które chcą przygotować na obiad coś prostego, ale również naprawdę zdrowego i ciekawego. To danie, które na pewno spodoba się również dzieciom, ze względu na piękny zielony sos.

Przepis na kluski leniwe ze szpinakiem jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo łatwy, by go wykonać nie potrzeba też zbyt wielu produktów. Głównym jest twaróg. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony ser. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że kluski staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Do przygotowania klusek przyda się również nieco mąki. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku pszenna o niskim typie. Jest ona najbardziej delikatna, przez co wspaniale sprawdza się w słodkich daniach. Można ją również zmieszać z mąką ziemniaczaną, która fantastycznie skleja kluski, jednak należy pamiętać, by nie używać jej zbyt dużo, gdyż wtedy wyjdą one bardzo twarde.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski leniwe ze szpinakiem w nieskomplikowany sposób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można go zrobić w kilka chwil. Choć same kluski może nie są wyjątkowe, to wyróżnia je naprawdę wspaniały sos, do którego dodaje się liście szpinaku.

To doskonały pomysł na przepyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne mączne dania. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzenie klusek zdrowych i pięknie się prezentujących.

Wartości odżywcze klusek leniwych ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
156.08 kcal
335.56 kcal
Białko
8.87 g
19.08 g

Węglowodany w kluskach leniwych ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
15.54 g
33.41 g
Węglowodany przyswajalne
14.85 g
31.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
6.58 g
14.16 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
13.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.49 g
1.05 g

Witaminy w przepisie na kluski leniwe ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
2.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
65.86 µg (mcg)
141.59 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
167.67 mg
360.49 mg
Potas
145.26 mg
312.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
59.93 mg
128.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
93.66 mg
201.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
26.35 mg
56.66 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
3.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.54 mg
1.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych ze szpinakiem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach leniwych ze szpinakiem

Lista alergenów dla klusek leniwych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania klusek leniwych ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
300 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na kluski leniwe ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób