Kluski leniwe ze szpinakiem
- Ser twarogowy chudy (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na kluski leniwe ze szpinakiem krok po kroku
Twaróg przeciśnij przez praskę.
Ser wymieszaj w misce z jajkiem, mąką i odrobiną soli.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelnię włóż mrożony szpinak i podduś go.
Dodaj do niego drobno posiekany czosnek i śmietankę. Całość gotuj przez 4 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowe kluski podawaj z sosem.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Kluski leniwe
Więcej informacji na temat klusek leniwych ze szpinakiem
Kluski leniwe ze szpinakiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo proste w przygotowaniu. To świetna opcja szczególnie dla osób, które chcą przygotować na obiad coś prostego, ale również naprawdę zdrowego i ciekawego. To danie, które na pewno spodoba się również dzieciom, ze względu na piękny zielony sos.
Przepis na kluski leniwe ze szpinakiem jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo łatwy, by go wykonać nie potrzeba też zbyt wielu produktów. Głównym jest twaróg. Do ich przygotowania najlepiej wybrać jak najdrobniej zmielony ser. Wspaniale sprawdzi się ten, którego używa się do przygotowywania serników, Powinien on być nieco słodki i niezbyt kwaśny. Zbyt duża kwaśność sera sprawi, że kluski staną się niezbyt smaczne. Idealnie w takich dania sprawdza się twaróg o obniżonej zawartości tłuszczów. Jego wykorzystanie pozwala na zredukowanie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, które mają niekorzystne działanie na układ krwionośny, przez co mogą przyczyniać się do chorób serca. Dodatkowo twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniejszą kaloryczność, więc lepiej sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Do przygotowania klusek przyda się również nieco mąki. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku pszenna o niskim typie. Jest ona najbardziej delikatna, przez co wspaniale sprawdza się w słodkich daniach. Można ją również zmieszać z mąką ziemniaczaną, która fantastycznie skleja kluski, jednak należy pamiętać, by nie używać jej zbyt dużo, gdyż wtedy wyjdą one bardzo twarde.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski leniwe ze szpinakiem w nieskomplikowany sposób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można go zrobić w kilka chwil. Choć same kluski może nie są wyjątkowe, to wyróżnia je naprawdę wspaniały sos, do którego dodaje się liście szpinaku.
To doskonały pomysł na przepyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne mączne dania. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzenie klusek zdrowych i pięknie się prezentujących.
Alergeny w kluskach leniwych ze szpinakiem
Lista alergenów dla klusek leniwych ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze klusek leniwych ze szpinakiem
To zdrowa opcja, jednak zawiera dość wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.