Przepis na kluski leniwe z twarogu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Ser przeciśnij przez praskę i wbij jajka.

Do miski z serem przesiej mąkę i cukier. Całość dokładnie wyrób rękami na gładką masę.

Ciasto podziel na mniejsze części, a każdą z nich zroluj.

Każdą rolkę ciasta spłaszcz i wykrawaj z nich kluski, krojąc pod skosem.

W garnku zagotuj 2 l wody i wkładaj kluski partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Kluski leniwe z twarogu podane na drewnianej desce do krojenia.
kluski leniwe z twarogu
Koszt przygotowania dania
4.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Kluski leniwe z twarogu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach leniwych z twarogu

Kluski leniwe z twarogu to niezwykle pyszny i ciekawy przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Są bardzo proste! Ich stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Głównym składnikiem jest biały ser, który można bez problemu znaleźć w każdym większym sklepie.

Przepis na kluski leniwe z twarogu to danie, które przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Jest smaczne, proste, a przy okazji niezwykle słodkie. Najlepiej smakują one z musem owocowym lub domowym sosem waniliowym. Sprawdzą się na kolację, ale również na obiad. To danie, które syci na długo. To świetna alternatywa dla tradycyjnych klusek ziemniaczanych. Kopytka, choć proste wymagają wcześniejszego ugotowania ziemniaków, w przypadku tego dania wcześniejsze przygotowanie składników nie jest konieczne. Całość można więc zrobić w dużo szybszym czasie, co sprawdzi się zwłaszcza dla osób zabieganych. Oprócz tego kluski z dodatkiem twarogu mają też mniejszy indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski leniwe z twarogu, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ta receptura sprawdzi się idealnie. To dlatego, że do jej przygotowania wystarczy tylko 20 minut. Przyda się również stolnica i duży garnek, a także praska do ziemniaków. Ser do kopytek musi być bowiem bardzo gładki i drobno zmielony. Tylko dzięki temu kopytka będą delikatne. Warto więc do ich przygotowania wybrać drobno mielony twaróg, świetnie sprawdzi się ten sernikowy. Można posłużyć się również serkiem naturalnym, który nie wymaga mielenia. Kluski z serem białym są naprawdę smaczne, a przy okazji lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się dla dzieci, a także osób z problemami z układem pokarmowym. Mogą służyć jako pyszny dodatek, ale również jako główne danie.

Kluski leniwe to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To przysmak, który jest uwielbiany przez wielu. Kluski są szybkie, pyszne, a przy tym naprawdę dobre dla żołądka. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a potrzebne produkty to tylko ser, jajka i mąka. To smaczne danie, które nie rujnuje domowego budżetu.

Wartości odżywcze klusek leniwych z twarogu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
159.87 kcal
271.78 kcal
Białko
12.51 g
21.26 g

Węglowodany w kluskach leniwych z twarogu

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
21.46 g
36.48 g
Węglowodany przyswajalne
21.46 g
36.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
2.50 g
4.25 g
Tłuszcze nasycone
1.43 g
2.42 g
Tłuszcze nienasycone
1.07 g
1.82 g

Witaminy w przepisie na kluski leniwe z twarogu

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
31.88 µg (mcg)
54.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
31.88 µg (mcg)
54.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.47 mg
Niacyna
1.61 mg
2.74 mg
Foliany
48.07 µg (mcg)
81.72 µg (mcg)
Beta karoten
1.74 µg (mcg)
2.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski leniwe z twarogu

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
258.72 mg
439.83 mg
Potas
101.36 mg
172.32 mg
Wapń
48.72 mg
82.83 mg
Fosfor
138.00 mg
234.60 mg
Magnez
13.14 mg
22.33 mg
Żelazo
1.65 mg
2.80 mg
Cynk
0.67 mg
1.14 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych z twarogu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach leniwych z twarogu

Lista alergenów dla klusek leniwych z twarogu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania klusek leniwych z twarogu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na kluski leniwe z twarogu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób