Kluski leniwe fit
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Mąka kokosowa - pół szklanki (100 g)
- Jogurt naturalny (300 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Przepis na kluski leniwe fit krok po kroku
W misce umieść twaróg, dodaj jajka i wymieszaj.
Dodaj ksylitol i mąkę kokosową, wyrób gładkie ciasto.
Formuj wałki z masy i pokrój na kawałki.
W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wkładaj kluski.
Gotuj do momentu, aż wypłyną.
Kluski podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz dżemu.
-
Pierogi leniwe
-
Kluski leniwe
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Kopytka leniwe
-
Kopytka z twarogiem
-
Kluski z twarogiem
-
Kluski leniwe na słodko
-
Pierogi leniwe z ziemniakami
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski z serem białym
-
Pierogi leniwe Thermomix
-
Kluski leniwe Thermomix
-
Kluski ze śliwkami
-
Kluski z sera białego
-
Kluski leniwe dla dzieci
-
Kluski leniwe
Więcej informacji na temat klusek leniwych fit
Kluski leniwe fit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla osób na diecie redukcyjnej. Kluski z dodatkiem twarogu zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Przepis na kluski leniwe fit jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg, mąka kokosowa, jajka, ksylitol, jogurt naturalny, dżem truskawkowy.
Jak zrobić fit kluski leniwe? W misce umieść twaróg, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj ksylitol i mąkę kokosową, wyrób gładkie ciasto. Formuj wałki z masy i pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wkładaj kluski. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Kluski podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz dżemu.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne kluski sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie udanego dania. Smaczne kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce na 2-3 dni. Najlepiej odgrzać je odsmażając na odrobinie masła.
Alergeny w kluskach leniwych fit
Lista alergenów dla klusek leniwych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klusek leniwych fit
Kluski leniwe fit to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski zawierają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne kluski. Nie zawierają dodatku glutenu, więc mogą je spożywać chorujący na celiakię.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.