Kluski leniwe bez jajka

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowane kluski leniwe bez jajka
Kluski leniwe bez jajka
Kluski leniwe bez jajka to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski z twarogiem podawać można na słodko i na słono. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na delikatne kluski.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
813 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (230 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Miód (50 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na kluski leniwe bez jajka krok po kroku

W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier.

Zagnieć gładkie ciasto.

Podziel na kawałki i uformuj z nich rulony.

Podziel na kawałki.

W garnku zagotuj wodę.

Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż wypłyną.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Jabłka pokrój w kostkę.

Kluski podawaj z dodatkiem bitej śmietany oraz jabłek, rodzynek i orzechów włoskich.

Całość polej miodem.

Jak oceniasz przepis na kluski leniwe bez jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek leniwych bez jajka

Kluski leniwe bez jajka to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kluski bez dodatku jajek gwarantuje przygotowanie udanego dania. Kluski podać można w wieloma różnymi dodatkami. Dzięki zawartości twarogu świetnie sprawdzą się jako danie po treningowe. Przepis na kluski leniwe bez jajka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, mąka pszenna, cukier, śmietana kremówka, jabłka, rodzynki, miód, orzechy włoskie.

Jak zrobić kluski leniwe bez jajka? W misce umieść twaróg, dodaj do niego mąkę pszenną i cukier. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel na kawałki i uformuj z nich rulony. Podziel na kawałki. W garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj przez 4-5 minut, aż wypłyną. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Jabłka pokrój w kostkę. Kluski podawaj z dodatkiem bitej śmietany oraz jabłek, rodzynek i orzechów włoskich. Całość polej miodem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej.

Podsumowując pyszne kluski to łatwe danie na obiad dla całej rodziny. Kluski można przygotować także jako słodką kolację lub niedzielne śniadanie. Szybkie do zrobienia kluski są dobrą alternatywą dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Kluski leniwe są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej odsmażyć je na patelni z dodatkiem masła.

Alergeny w kluskach leniwych bez jajka

Lista alergenów dla klusek leniwych bez jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze klusek leniwych bez jajka

na 100g gotowej potrawy

Kluski leniwe bez jajka to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Kluski zawierają także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
232.52
813.84
Białko (g)
7.65
26.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
27.97
97.90
Węglowodany przyswajalne (g)
26.87
94.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
3.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
10.64
37.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.71
23.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
13.76
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.29
22.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
129.35
452.71
Potas (mg)
139.90
489.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.70
163.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych bez jajka 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek leniwych bez jajka

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jabłko
230 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.64
Za 230 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
46.50