Kluski lane z sosem

Opublikowano: 26.06.2022 r., 12:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski lane polane sosem
Kluski lane z sosem
Kluski lane z sosem pieczarkowym to propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na pyszne danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
506 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki - 15 średnich sztuk (500 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (320 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, mikser, miska, szklanka

Przepis na kluski lane z sosem krok po kroku

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na połowie rozgrzanego oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż woda odparuje.

Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W szklance rozmieszaj dwie łyżki mąki z połową szklanki wody oraz śmietaną.

Zawartość szklanki wlej do pieczarek, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotowy sos zdejmij z ognia.

Do miski wybij jajka, dodaj pół szklanki wody i zmiksuj mikserem.

Następnie do miski dodaj pozostały olej, szczyptę soli i wymieszaj.

Do miski partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki.

Ciasto na kluski odstaw na 20 minut.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Łyżkę maczaj we wrzątku, nabierz na nią porcję ciasta i włóż do garnka z wrzącą wodą. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto.

Kluski gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.

Gotowe kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z sosem pieczarkowym.

Jak oceniasz przepis na kluski lane z sosem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek lanych z sosem

Kluski lane z sosem pieczarkowym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu kluski lane możesz podać również ze sosem pieczeniowym. Przepis na kluski lane z sosem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania klusek z sosem potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, mąka pszenna, śmietana 30%, olej rzepakowy, jajka, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kluski lane z sosem? Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na połowie rozgrzanego oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj do niej pokrojone pieczarki i duś do momentu, aż woda odparuje. Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W szklance rozmieszaj dwie łyżki mąki z połową szklanki wody oraz śmietaną. Zawartość szklanki wlej do pieczarek, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowy sos zdejmij z ognia. Do miski wybij jajka, dodaj pół szklanki wody i zmiksuj mikserem. Następnie do miski dodaj pozostały olej, szczyptę soli i wymieszaj. Do miski partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto przy pomocy łyżki. W garnku zagotuj wodę z solą. Łyżkę maczaj we wrzątku, nabierz na nią porcję ciasta i włóż do garnka z wrzącą wodą. Czynność powtarzaj, aż skończy się ciasto. Kluski gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z sosem pieczarkowym.

Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne kluski lane z sosem pieczarkowym stanowi doskonałą propozycję na obiad. Jako dodatek do dania możemy przygotować surówkę ze świeżych, sezonowych warzyw.

Alergeny w kluskach lanych z sosem

Lista alergenów dla klusek lanych z sosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek lanych z sosem

na 100g gotowej potrawy

Kluski lane z sosem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło węglowodanów oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
174.77
506.83
Białko (g)
7.16
20.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
22.25
64.53
Węglowodany przyswajalne (g)
21.68
62.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
6.62
19.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
7.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
11.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
23.23
67.36
Potas (mg)
201.71
584.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.84
45.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.99
5.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek lanych z sosem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek lanych z sosem

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
320 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
27.00