Kluski lane na mleku

Opublikowano: 28.03.2022 r., 13:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski w niebieskiej miseczce
Kluski lane na mleku
Kluski lane na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, poranne danie jest niezwykle smaczne i na pewno pozytywnie nastawi Was na resztę dnia.
Przygotowanie 4 min
Gotowanie 20 min
354 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 3,2% (1500 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 7 łyżek (85 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na kluski lane na mleku krok po kroku

Do miski wbij jajka. Dodaj mąkę i wymieszaj na lejące (ale nie zbyt rzadkie) ciasto.

Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj. Gdy zacznie się gotować, wlewaj strużką przygotowane wcześniej ciasto. Od czasu do czasu mieszaj, by zrobić miejsce następnym kluskom.

Pogotuj całość chwilę, mieszając od czasu do czasu.

Jak oceniasz przepis na kluski lane na mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek lanych na mleku

Kluski lane na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, poranne danie jest niezwykle smaczne i na pewno pozytywnie nastawi Was na resztę dnia.

Kluski lane na mleku przygotujesz z trzech produktów. Potrzebne składniki to mleko, jajka i mąka pszenna. Aby wykonać przepis na kluski lane na mleku na początku przygotuj ciasto. W misce wymieszaj jajka z mąką na lejące ciasto. Do rondelka wlej mleko i podgrzej. Gdy zacznie się gotować, wlewaj strużką przygotowane wcześniej ciasto. Od czasu do czasu mieszaj, by zrobić miejsce następnym kluskom. Całość gotuj około 2-3 minuty.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić kluski lane na mleku. Takie danie to świetny pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci. To szybkie, pyszne rozwiązanie na pewno pozwoli wrócić Ci pamięcią do czasów dzieciństwa. Przekonaj się sam, czy potrafisz wykonać tak dobre kluski lane na mleku, jak Twoja babcia.

Zupa mleczna może być przygotowana na wytrawnie lub na słodko. Powstaje na bazie mleka z dodatkiem produktu zbożowego. Najczęściej był to makaron, ryż lub różne rodzaje kasz. Drobne kasze tak jak kasza manna czy kukurydziana gotuje się bezpośrednio w mleku. Pozostałe produkty najczęściej gotowało się oddzielnie. Przez dziesięciolecia zupa mleczna była podstawą diety populacji polskiej. Szczególną popularnością cieszyła się w występujących wówczas barach mlecznych, czyli tanich jadłodajniach. Z czasem danie to wyparły sklepowe, gotowe płatki podawane z mlekiem. Do tej pory jednak zupy mleczne spotkać można w szkołach, przedszkolach lub innych placówkach gdzie występuje żywienie zbiorowe.

Lane kluski to rodzaj klusek, które przygotowuje się poprzez wlewanie surowego ciasta prosto do gotującego się płynu, najczęściej mleka lub rosołu. Nie potrzebują one formowania, wystarczy tylko wymieszać jajka z mąką. Pod wpływem gorącego płynu kluski takie pęcznieją i nabierają fantazyjnego kształtu. Takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie dla osób, które nie przepadają za makaronem dostępnym w sklepach.

Alergeny w kluskach lanych na mleku

Lista alergenów dla klusek lanych na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze klusek lanych na mleku

na 100g gotowej potrawy

Zupa mleczna jest pełnowartościowym posiłkiem, szczególnie przez obecność mleka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
82.54
354.93
Białko (g)
4.69
20.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
7.61
32.71
Węglowodany przyswajalne (g)
7.61
32.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
3.72
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
10.79
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
5.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.31
Tiamina (mg)
0.10
0.44
Ryboflawina (mg)
0.18
0.79
Niacyna (mg)
0.42
1.81
Foliany (µg (mcg))
11.47
49.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
46.11
198.25
Potas (mg)
147.75
635.33
Wapń (mg)
111.63
480.02
Fosfor (mg)
111.26
478.43
Magnez (mg)
13.16
56.59
Żelazo (mg)
0.43
1.87
Cynk (mg)
0.52
2.26
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek lanych na mleku 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek lanych na mleku

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 550
85 g
7 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 85 g
Koszt składników
14.00